Tračak živosti na domaćem tržištu kapitala: Ciak grupa, jedan od najvećih distrubutera autodijelova u regiji, izlazi na burzu

Autor: Ana Blašković , 10. listopad 2020. u 09:32
Unutar grupacije Ciak posluje 20 tvrtki u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji/CIAK

Hanfa odobrila prospekt kojim se predviđa uvrštenje 13.406.390 postojećih kao i izdanje novih 7.218.825 dionica u javnoj ponudi na uređeno tržište kapitala.

Ciak grupa, jedan od najvećih distrubutera autodijelova u regiji, izlazi na burzu.

Vijest je to koja će donijeti tračak živosti na domaće tržište kapitala budući da je grupacija u većinskom vlasništvu Ivana i Ljilje Leke dobila zeleno svjetlo Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (za objavu prospekta. Njime se predviđa uvrštenje 13.406.390 postojećih kao i izdanje novih 7.218.825 dionica u javnoj ponudi na uređeno tržište kapitala.

Novi val preslagivanja
Novi je to val preslagivanja na propulzivnom tržištu autodijelova. Nakon što je ljetos Tokić objavio iskorak u Sloveniju kupnjom tamošnjeg Bartoga, izvjesno je da i Ciaku ima ambiciozne planove. U branši se već dugo nagađa da bi grupcija Ciak, unutar koje posluje 20 tvrtki u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, a u prvoj polovini ove godine zabilježila je gotovo 450 milijuna kuna prihoda i 13,2 milijuna kuna dobiti, mogla ući pod kišobran njemačkog Stahlgrubera.

Riječ je o jednom od najvećih europskih distributera autodijelova. Poslovna suradnja već se ostvaruje budući da u suradnji sa Stahlgruberom Ciak Auto nudi “preko milijun i dvjesto tisuća različitih artikala u roku i manjem od jednog dana”, stoji na internetskim stranicama tog dilera autodijelovima. No, zanimljivije je da je Stahlgruber već prisutan u Hrvatskoj kroz dvije tvrtke obje registrirane na istoj adresi u Kerestincu.

U jednoj od njih uz njemačku kompaniju iz Muenchena kao član društva navodi se Ivan Leko, dok je Dominik Leko jedan od direktora, a radi se o članu Uprave Ciak grupe. Da će Ciak na burzu moglo se naslutiti ranije ovog ljeta kada je kompanija promijenila svoj statut unijevši u njega odredbe o povlačenju dionica na zahtjev dioničara koji su ih upisali tijekom dokapitalizacije, a koji prema primjenjivim propisima “ne smiju držati dionice koje nisu uvrštene na uređeno tržište kapitala”.

Iz tih se redova već krajem srpnja moglo iščitati namjera povećanja kapitala, kao i da će investitor biti netko od velikih igrača naslonjen na burzu. Nije isključeno da takva formulacija otvara vrata ulagačima profila poput mirovinskih fondova, no spomenuta njemačka kompanija posluje od 2018. unutar američkog LKQ Corporationa čija je dionica u sastavu Nasdaqa.

U svakom slučaju dionice Ciak grupe uskoro bi trebale u inicijalnu javnu ponudu na Zagrebačkoj burzi. Po kojoj će cijeni u IPO i koliki udio ide na prodaju tek će se vidjeti.

Više od 1200 zaposlenih
Ivan i Ljilja Leko u svojem vlasništvu imaju 98,69% udjela, a stock dionica podebljat će se za oko 50 posto. Kompanija je u 2019. godini ostvarila gotovo 995 miljuna kuna (konsolidiranih) poslovnih prihoda uz više od 1200 zaposlenih.

Ukupni prihodi premašili su milijun kuna, a neto dobit na kraju godine iznosila je 29,5 milijuna kuna. U prvoj polovini godine, koju je obilježio ‘lockdown’, poslovni prihodi grupe pali su za 35 milijuna kuna, a dobit za 5,4 milijuna na godišnjoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close