‘Javnost još negativna prema stranim ulaganjima’

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 28. svibanj 2014. u 17:08
Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa /Marko Lukunić/PIXSELL

ZOR, parafiskalni nameti, pravna nesigurnost… ključni problemi, kažu iz Udruge stranih ulagača.

Pravna i porezna nesigurnost, parafiskalni nameti, zastarjeli Zakon o radu i prevelik javni sektor ključni su problemi u poboljšanju gospodarske atmosfere, rekao je Ante Babić, glavni tajnik Udruženja stranih investitora u Hrvatskoj (Foreign Investors Council – FIC), na okruglom stolu u organizaciji FCI-a.

 

Pavlinić

Vlada bira lakši put, umjesto da napravi ono što mora

Istaknuo je da napretka ima, ali Zakon o radu se, primjerice, ne mijenja."Postojeći Zakon o radu je staromodan i ne odgovara potrebama poslodavaca", rekao je Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa i predsjednik FIC-a. Poslodavci su, istaknuo je, dali sugestije ministru rada Mirandu Mrsiću te se nadaju da će uvažiti njihove prijedloge i popustiti pred pritiskom sindikata. Fogec smatra da još postoji negativno stajalište javnosti prema stranim ulaganjima. Član Uprave Tele 2 Vladimir Pavlinić osvrnuo se na namete na TK sektor."Nemam ništa protiv da bogatiji plate više poreza, dizanje poreza samo IT sektoru nepromišljen je kratkoročni potez s dugoročnim posljedicama. Svako podizanje poreza zbog investicijskoga ciklusa nije pametno. Čini mi se da Vlada bira lakši put, umjesto da napravi ono što mora", rekao je Pavlinić.

Za Inu je udar bila rasprodaja plina iz skladišta Okoli, što ih je stajalo 270 milijuna eura, rekao je glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja.Velika ulaganja od sljedeće godine očekuje Zagreb. "Do kraja godine izradit će se katalog investicija i urbanistički plan, pa se od 2015. očekuje ulazak stranih ulagača", rekao je Harun Omerbašić, savjetnik gradonačelnika Milana Bandića za strana ulaganja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close