Javna nabava po hrvatski: WC školjke koštaju 17.000 kuna, ljuljačke 63.000 kuna…

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2020. u 09:21
Foto: Getty Images

Najveći problem je, kaže pravni stručnjak, što je često na javnoj nabavi – samo jedna ponuda.

Lokacija Otočac. Dječji vrtić. Krenula je izgradnja, ali se neće dovršiti. I sada će se milijun eura koje su uložili morati vratiti europskom fondu. A čelni ljudi svađaju se oko mutne javne nabave. Vrtić je, kaže dogradonačelnik, naglo poskupio i iznosi 2050 eura po kvadratu, piše Dnevnik.hr

“Procijenjena vrijednost radova izgradnje novog vrtića je bila 7,5 milijuna kuna. Ona koja je postignuta prema javnoj nabavi je negdje oko 13 milijuna kuna“, kaže Nenad Janković, dogradonačelnik Otočca.

Gradonačelnik kaže da to nije istina. Za ovaj veći iznos se uvijek znalo.

“Ta javna nabava je provođena četiri puta i konačno smo četvrti put dobili izvođača. Mi znamo da danas u Hrvatskoj nema izvođača, da su radnici otišli van tako da ih je teško dobiti“, opravdava se gradonačelnik Stjepan Kostelac.

Lokacija Zagreb. Krešimirov trg. Rekonstrukcija kućice koja je bila spremište, a sada je WC. Osim što mu je dio zida od stakla, pa je pitanje tko bi ga koristio – još se ni ne može koristiti. Dio godine WC je izvan uporabe.

“Ovo je primjer jednog lijepog egzibicionističkog WC-a. Zamjena jedne školjke bila je preko 17 tisuća kuna s PDV-om. Dvije su unutra, znači puta dva. Ista ta školjka stoji nekih 300-ak kuna u trgovačkom centru“, kaže Robert Faber, vijećnik gradske četvrti Donji Grad (Zagreb je naš).

Ovaj gradski vijećnik kaže – za kompletno uređenje ova ni četiri kvadrata, grad je izdvojio više od 287 tisuća kuna. U istom parkiću skupa je i dječja igra. Cijena vrtuljka je, kaže, preko 17 tisuća kuna, klackalice preko 18 tisuća kuna. Ljuljačka košta 63 tisuće kuna.

“Kada Zrinjevac to preprodaje Gradu cijena u pravilu ide 35 do 40 posto na cijenu dobavljača iako po ugovoru Zrinjevac tu nema apsolutno nikakvog posla osim posredništva“, objašnjava Faber.

U nebo je skočila cijena zagrebačke žičare. Prva procjena bila je 250 milijuna kuna, da bi se ubrzo popela na 375 milijuna. Na kraju je trošak dosegao – 537 milijuna kuna. Grad je dignuo kredit koji će građani otplaćivati sljedećih 15 godina.

“Nevjerojatno obrazloženje zašto Grad u godinu dana mijenja ugovor sa privatnim izvođačem koji tvrdi da treba povećati cijenu zbog povećanja željeza ili promjena na tržištu građevine. U godinu dana”, kaže Tomislav Tomašević, zastupnik u gradskoj skupštini.

Najveći problem je, kaže nam pravni stručnjak, što je često na javnoj nabavi – samo jedna ponuda.

“Kada bismo ih imali više onda bi bila i motivacija svih da daju niže cijene, a oni gospodarski subjekti koji nisu izabrani bi podnijeli nekakvu žalbu“, tvrdi Marko Turudić, pravo javne nabave.

Po transparentnosti javne nabava šesta smo zemlja u EU. Ipak se prečesto građani pitaju, a zašto smo taj vrtić, WC ili vrtuljak – toliko platili?

Komentari (1)
Pogledajte sve

…..stolac u “Galebu”….1.000.000,00kn!!???

New Report

Close