Jaska ne diže prirez, reže plaće

Autor: Ante Pavić , 05. siječanj 2015. u 17:40
Z. Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog/M. Prpić/PIXSELL

Rezanje plaća gradskoj upravi neće nadoknaditi gubitke izazvane promjenom poreznih stopa na dohodak, ali i to je dobar početak, kaže Zvonimir Novosel.

Udruga gradova za tjedan bi dana trebala objaviti prijedlog gradovima i općinama kako da nastave fukncionirati bez povećanja prireza ili komunalija nakon što su na početku ove godine na snagu stupile promjene Zakona o porezu na dohodak koje proračune lokalne samouprave lišavaju gotovo dvije milijarde kuna.

Iako su nam iz Udruge gradova potvrdili da rade na rješenju, nisu htjeli reći kakvo će ono biti, moleći za strpljenje. Čini se da je već kasno jer su mnogi već najavili povećanje prireza i više cijene komunalija. Oni postoje i oni rijetki koji ne žele povećavati prireze, poput Koprivnice ili Jastrebarskog. Kako nam je kazao jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, Jastrebarsko ne razmišlja o povećanju prireza i komunalnih davanja. Cijenu su, međutim, platili zaposlenici gradske uprave, kojima je plaća smanjena. Novosel ne vidi problem u tome, obrazlaže: "Plaće zaposlenika gradskih uprava ionako su više od plaća zaposlenika u državnoj upravi, što je nedopustivo".

Priznaje da to smanjenje plaća neće u cijelosti nadoknaditi gubitke izazvane promjenom poreznih stopa na dohodak, ali drži da je i to dobar početak, uvjeravajući kako neće doći do povećanja prireza, cijena vrtića ili vode, čiji je izračun cijena Jastrebarsko uskladio s europskim direktivama, za razliku od mnogih lokalnih samouprava. Slično je potkraj godine obrazlagao i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, koji je zbog 30 mil. kuna manje u proračunu najavio smanjenje plaća gradskim zaposlenicima za 3 posto, dužnosnicima 5 posto, dok bi vijećničke naknade i naknade članovima upravnih vijeća i NO-a pale za 50 posto. Zadar također neće povećati komunalne naknade, ali će povećati porez na kuće za odmor te prirez s 10 na 12 posto.

 

2mlrd.

kn uzele su lokalnoj samoupravi promjene Zakona o porezu na dohodak

Povećanje prireza Kalmeta nije doveo u izravnu vezu s promjenama poreza na dohodak nego kreditnim obvezama Grada obećavši da će viša stopa vrijediti samo 2015.  Ipak, mnoge su jedinice lokalne samouprave nakon same najave promjena poreza na dohodak posegnule za povećanjem poreznih ili komunalnih davanja. Zato mnogi sumnjaju da će iznos povećanje osobnog odbitka s 2200 na 2600 kn, a za umirovljenike s 3400 na 3800 kn., kao i podizanje praga s 8800 na 13.200 kuna za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40%, utjecati na povećanu potrošnju građana. Veliki dio "oslobođenog" dijela potrošit će se na plaćanje povećanih opterećenja lokalnih samouprava.

Rijeka je najavila povećanje prireza s 12 na 15%, a Ogulin i Donja Stubica će prvi put obračunavati prirez po stopi od 10 posto. Kako je Poslovni već pisao, uvođenje prireza slijedi i u općinama Babina Greda, Donji Kukuzari, Klis i Okučani. Povećanje prireza već je utvrdila općina Dubrovačko primorje. Prirez podiže i Duga Resa. Promjene Zakona o porezu na dohodak nisu samo potvrdile nedostatne financijske izvore lokalnih samouprava nego su i podsjetile na to da centralna država često mijenja poreze: u prosjeku jedanput godišnje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

haha, čuj ovoga partijaškog manekena sa 17K plaće, iskvarcanog i nalakiranih noktiju u salonu supruge politički instaliranog direktora voda jastrebarsko, istog lika radi kojega se u saboru vodila rasprava kada su mu mladi sdpeovci prvo dali podrum u centru u kojemu je ovaj uz korištenje para iz programa unapređenja turističke ponude otvorio gostionu pa mu zatim dozvolili da postavi terasu na travnatoj zelenoj površini glavnoga jaskanskog trga[emo_vrtimise]

možda jaska ne diže prirez ali su zato početkom godine podigli komunalnu naknadu za 20%, rasturili komunalno poduzeće na 3 nova, vode, ceste i groblja jastrebarsko od kojih svako ima svoga političkoga direktora iz redova koalicije na vlasti, poskupili su grobne i vodne i sve druge usluge te uveli fiksne naknade, zatvorili smetlište i koncesiju za odvoz otpada dali donatorima braći špikić i tvrtki eko-flor, izgradili obilaznicu koja završava u privatnom dvorištu…itd, itd, uglavnom, od kada je sdp na vlasti, grad jastrebarsko je svojih 5k građana opteretio sa 50M kn proračunskih izdataka a komunalne usluge su poskupile više nego duplo!

Vrli gradonačalnik ima prometni fakultet(hehee), zamjenici su mu obrtnik električar u sukobu interesa ćija firma održava gradsku rasvjetu te stručni trener kojemu je prije političke funkcije doseg bio voditi djecu na izlete i ekskurzije, koji su svojom nekompetencijom, površnošću i neznanjem u potpunosti razmontirali grad, komunalnom, inspekcijskom i policijskom (kazne za parkiranje)represijom uništili poduzetništvo i obrtništvo, rastjeravši poduzetnike, i mlade i stare u zagreb ili karlovac i tako doveli do toga da je jastrebarsko “grad perspektive” danas grad duhova prepun natpisa “prodaje se” i “iznajmljuje se” a karijerni doseg je biti vozač viličara u lidlovom skledištu[emo_mrgud]

eto toliko o ovome jastrebu sdpa i njegovom sportskom društvu ćiji glasovi su mu omogučili komotnu poziciju gradonačalnika ničega, uz plaću od 17.000,00kn netto

Mizerije SDP-a se javljaju na sve strane kako bi prikazali hrvatsku situaciju u čim boljem svjetlu.
Uzalud vam trud. Nije dovoljno raditi tjedan dana pred izbore i to tako da svako brisanje bulje objave vaši mediji.

New Report

Close