Japanski Itochu oduševljen AD Plastikom, na pomolu suradnja

Autor: Suzana Varošanec , 05. lipanj 2018. u 13:59
Marinko Došen, čelnik AD Plastika

U RH stigli predstavnici Mizuho Banka, Mitsubishija, Hino Motorsa, Yokogawa Europe, Japan Tobaccoa….

Predstavnici vodećih japanskih kompanija prvog dana radnog posjeta Hrvatskoj posjetili su tvornicu AD Plastika na Jankomiru.

Među njima je i kompanija Itochu s kojom AD Plastik već ima ostvarenu poslovnu komunikaciju i, prema predsjedniku Uprave Marinku Došenu, o konkretnoj suradnji preuranjeno je govoriti, ali interes za potencijalne dogovore je potvrđen. Direktor prodaje AD Plastika za EU tržište Toni Štambuk, prenosi i prve dojmove, jer su nakon prezentacije kompanije i obilaska pogona, kaže, bili oduševljeni proizvodima i tehnologijama koje koriste. Impresije, naime, najbolje odražavaju pitanja koja su, kaže, postavljali. 

"Među ostalim, zanimalo ih je što za našu proizvodnju znači prelazak na električna vozila, koje su pogodnosti dolaska japanskih investitora u Hrvatsku te povijest i razvoj naše kompanije u zemlji koja nema proizvođača automobila. Ovo je bio jedan iznimno zanimljiv i uspješan posjet, a nas posebice veseli oduševljenje g. Hashimota iz tvrtke Itochu", kaže Štambuk.

Što će donijeti posjet predstavnika tvrtki kao što Mizuho Bank, Mitsubishi, Itochu, Hino Motors Europe, Yokogawa Europe, Kajima Europe, Japan Tobacco International, Mitsui & Co i drugi tek će se vidjeti, ali ključna je komunikacija u sklopu testa poslovnih mogućnosti za suradnju između dviju zemalja i interes za gospodarsku suradnju. Razgovore očekuju i Končar, Rimac Automobili, Yazaki Zagreb, Q Agency te Genos Glyco.

Najveće mogućnosti za suradnju tiču se proizvodnje dijelova za motorna vozila te kemijske i prerađivačke industrije. Uz to, država nudi pojedine energetske projekte (LNG terminal) kao i infrastrukturne, npr. Luka Rijeka i kontejnerski terminal Zagrebačka obala. No, što se AD Plastika tiče, ovo ne bi bio početak suradnje jer još od 2012. na ruskom tržištu surađuju s nekim japanskim proizvođačima automobila koji tamo imaju tvornice.

Za Nissan Almeru, koje se proizvodi u Avtovazovoj tvornici u Togliattiju, proizvode obloge krova, stupova i prtljažnika, tapete, te police prtljažnika. Za Nissan Qashqai i X-Trail, koji se proizvode u St. Petersburgu, proizvode brizgane dijelove eksterijera. "To je tvornica koja značajno raste i planira uvođenje novih modela, što je naravno prilika za nastavak i unaprjeđenje suradnje. Osim Nissana, u Rusiji radimo i za vozilo Mitsubishi Outlander koje se proizvodi u tvornici u Kalugi i to također brizgane dijelove eksterijera", kaže Došen. 

Komentirajte prvi

New Report

Close