Japanci Kali tuni jamče još veći izvoz, neće mijenjati Upravu

Autor: Božica Babić , 04. ožujak 2015. u 22:00
Ime novog vlasnika našeg najstarijeg tunogojilišta još tajna/ Dino Stanin/PIXSELL

Pregovori su trajali nekoliko mjeseci. Japanci su ostavili i Upravu i sve zaposlene, što je za otok vrlo važno.

Kali tuna, hrvatsko tunogojilište s najduljom tradicijom u nas, osnovano na otoku Ugljanu 1996. kapitalom kaljskih ribara koji su se u potrazi za boljim životom iselili u Australiju, dobilo je novog vlasnika, inače petog u nizu.

Zasad je poznato tek da je kupac iz Japana i da se bavi prodajom tune te da je bivšem vlasniku, tvrtki Baja Aque – Farms S.A. de C.V., platio 33 milijuna dolara. Ime novog vlasnika javnosti ostaje nepoznato do završetka transakcije kroz upis u sudski registar. Dino Vidov, direktor Kali tune, jučer nam je u telefonskom razgovoru tek kratko kazao da je u Australiji te da o kupoprodaji i budućnosti tvrtke može razgovarati nakon povratka u Hrvatsku. Prof. dr. Ivan Katavić, znanstvenik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, koji godinama sudjeluje u radu Međunarodne komisije za zaštitu atlantske tune (ICCAT), japansku akviziciju ocjenjuje velikim uspjehom za budućnost Kali tune.

 

109,9mil.

kuna prihod od izvoza

Premda ni on ne otkriva ime kupca, iznosi kako su pregovori trajali nekoliko mjeseci te da su Japanci postupili vrlo mudro. Ostavili su i upravu i sve zaposlene, što za lokalne okvire ima golem značaj jer, podsjeća, ribarstvo je na otocima najčešće jedina gospodarska djelatnost s cjelogodišnjim zapošljavanjem. Kaljani su u gotovo 20 godina rada argumentirali ne samo odlične rezultate u kaveznom uzgoju i izvozu tune vrhunske kakvoće već su uzastopno između 2008. i 2011. prvi su u svijetu uspjeli uzgojiti i larve plavoperajne (Bluefine) tune iz jajašaca iz mrijesta u prirodnim uvjetima kaljskog tunogojilišta, uz naputke tima koji su vodili prof. Katavić i znanstvenici tokijskog Sveučilišta Kinki.

S novim vlasnikom, ističe Katavić, Kali tuna zaokružila je cjelovit poslovni ciklus, dobili su konkretnu potporu za još snažniji tržišni iskorak. "Uzgoj tune u kavezima traje oko tri godine i uvjetuje visoke troškove, a izvoz se uglavnom ugovarao godišnje. Nitko kaveze s tunama neće odnijeti iz Jadrana, a s marketinškom logistikom novog vlasnika konačno mogu planirati dugoročni održivi razvojni okvir," ocjenjuje Katavić. Prema dostupnim podacima, Kali tuna poslovnu godinu iskazuje od srpnja 2013. do kraja lipnja 2014. i u tom je razdoblju prihod iznosio 112,3 milijuna kuna, od kojih je 109,9 milijuna ostvareno kroz izvoz.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

na kraju cemo mi dobiti zagađeno more jadne plaće a japanci sve

New Report

Close