Jakovina o problemu s istarskim teranom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2013. u 18:24
Tihomir Jakovina (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

U slučaju da te inicijative ne urode plodom, odnosno ukoliko taj zahtjev ne naiđe na razumjevanje Slovenije i Italije, Hrvatska će pokrenuti sve potrebne pravne radnje sa ciljem zaštite hrvatskog vinskog sektora.

 Ministarstvo poljoprivrede započet će bilateralne i trilateralne aktivnosti kako bi se riješio problem koji se pojavio u sektoru proizvodnje vina nakon što je sa polica jednog trgovačkog lanca u Sloveniji povučen istarski teran, najavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Jakovina je na konferenciji za novinare kazao kako će se već u ponedjeljak na Vijeću ministara u Luxemburgu započeti razgovore na bilateralnoj (Hrvatska-Italija) i trilateralnoj razini (Hrvatska-Slovenija-Italija) za pokretanje prekograničnog zahtjeva za zaštitu vina teran koji bi uključivao te tri zemlje koje proizvode to vino.

U slučaju da te inicijative ne urode plodom, odnosno ukoliko taj zahtjev ne naiđe na razumjevanje Slovenije i Italije, Hrvatska će pokrenuti sve potrebne pravne radnje sa ciljem zaštite hrvatskog vinskog sektora, istaknuo je Jakovina.

Predsjednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ivica Matošević kazao je kako je povlačenje istarskog terana sa polica jednog trgovačkog lanca u Sloveniji unijela nemir među proizvođače.

Istaknuo je kako teran nije pitanje samo etikete, već je riječ o autentičnoj, autohtonoj sorti u Istri, tiče se našeg identiteta i tradicije.

U tom smislu interes očuvanja sektora je strašno važan i treba poduzeti korake koji su na raspolaganju te intenzivirati aktivnosti koje će omogućiti daljnjih plasman hrvatskih vina na tržište, kazao je.

Matošević napominje kako je jedan od argumenata koji imaju da su teran i refošk dvije različite sorte, a u europskoj legislativi ne postoji mogućnost zaštite sorte i stoga smatra kako ima dovoljno temelja da se odredba o zaštiti korigira i da teran i dalje bude na vinskoj sceni i tržištu kao što je bio do sada.

Na upit novinara ministru poljoprivrede kada će biti isplaćen drugi dio potpora poljoprivrednicima jer su jučer predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) upozorili da potpore nisu isplaćene kako im je obećano, Jakovina je rekao da iako je zakonski rok za isplatu potpora u poljoprivredi 30. lipnja.

Sredinom ožujka isplaćeno je više od milijarde kuna potpora, a preostali iznos bit će isplaćen, sukladno dogovoru sa poljoprivrednim proizvođačima do kraja lipnja, rekao je Jakovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close