Jakovina: Nema razumijevanja kod Slovenaca za zajedničku zaštitu terana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2013. u 14:33
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska nije u razgovorima sa Slovenijom naišla na razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog rješenja za zaštitu vina teran, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Hrvatska nije u razgovorima sa Slovenijom naišla na razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog rješenja za zaštitu vina teran, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ministar Jakovina je u ponedjeljak ujutro prije početka sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU-a, razgovorao sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom.

"Imali smo sastanak s kolegama iz Slovenije, razmijenili smo stajališta u vezi s problemom terana i za sada, nažalost, nismo naišli na veliko razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog prekograničnog zahtjeva za zaštitu tako da nam preostaje iskoristiti preostale mogućnosti, prvenstveno u razgovoru s kolegama iz Italije i u dodatnim konzultacijama s Europskom komisijom, a onda ćemo poduzeti pravne radnje koje nam stoje na raspologanju u svrhu zaštite intresa hrvatskih vinara", rekao je ministar Jakovina, dodajući da je zaštita istarskog terana od prevelikog značenja da se ne bi učinilo sve što je moguće.

Jakovina je najavio da će krajem ovoga mjeseca razgovorati o tome s talijanskom stranom.

Teran je uz malvaziju najpoznatija autohtona istarska sorta, a hrvatska je javnost ostala neugodno iznenađena nedavnom intervencijom slovenskih proizvođača vina koji su od svog resornog ministarstva zatražili povlačenje s prodajnih polica vina iz Hrvatske s etiketom istarskog terana, pod izlikom da se radi o nepoštivanju odredbi EU zakonodavstva glede upotrebe imena sorte vinske loze koja sadrži zaštitu geografskog podrijetla.

Predsjednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ivica Matošević nedavno je izjavio da je Slovenija ulaskom u EU zaštitila kraški teran, no kao tehnologiju proizvodnje vina od sorte refoška na Krasu. "Time su prejudicirali da je teran isto što i refošk, ali proizveden na njihovom terenu", rekao je Matošević.

Na pitanje što konkretno zamjera slovenskog strani, ministar Jakovina je rekao da se može govoriti o zaštiti tradicijskog naziva, ali ne i o zaštiti oznake izvornosti za nešto što je znanstveeno dokazano da su teran i refošk dvije različite sorte.

"Očekivali smo tu više razumijevanja za zajednički interes za prekogranični projekt zaštite za sve tri zemlje u kojima se proizvodi teran", rekao je Jakovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close