‘Jakovina nam reže prihode, a posao daje nesposobnima’

Autor: Božica Babić , 26. srpanj 2012. u 22:00

Kriteriji za izbor najpovoljnijeg ponuđača izgubili su ulogu, opominju župani, i pitaju ministra kamo su nestala obiteljska gospodarstva koja su po strategiji stup razvoja

Ministar Tihomir Jakovina novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu ne uvodi najavljenu decentralizaciju sustava nego ponovno jača centralizaciju. Jednostranom odlukom županijama ukida prihod od zakupa zemljišta, a Agenciji za zemljište daje prevelike ovlasti koje neće biti u stanju provoditi. To su glavne primjedbe na novi zakonski okvir o poljoprivrednom zemljištu svih župana koji su se ovih dana digli na noge protiv ministra. O njima je za Poslovni dnevnik progovorio Božo Galić, predsjednik Zajednice županija, ustvrdivši da su zamjerke usvojene jednoglasno od 21 župana. Primjedbe na novi zakon Zajednica županija poslala je i resornom ministru i premijeru Zoranu Milanoviću.

“Zakon nas ostavlja bez prihoda koji su za pojedinu županiju godišnje iznosili od nekoliko stotina tisuća kuna do 12 milijuna i niz godina su punili županijske proračune. Trošili smo ih namjenski za razvoj poljoprivrede, a sada ministar ta sredstva uzima županijama i prenosi ih državi”, pojašnjava Galić razloge nezadovoljstva posebno ističući da župani ni sada, ali i nikada prije, zaključke nisu donosili opterećeni koloritom političkih stranaka iz kojih potiču, već su, tvrdi, uvijek argumentima štitili interes sredina koje zastupaju. S obzirom na ovlasti i obveze koje zakon daje Agenciji, župani dvoje i koliko administracije će se uskoro morati zaposliti da bi se savladala dodijeljena zadaća. Zemljišna politika prevažno je nacionalno pitanje, međutim nitko iz Zajednice županija nije bio uključen u izradu zakona iako imaju mnogo podataka i upoznati su s problemima na terenu. Župani podsjećaju i ministra i Vladu na obvezu prema Europskoj uniji da novi model obračuna prava na potpore evidencija o legalnom korištenju i državnih i privatnih oranica mora biti zaključen najkasnije do 14. svibnja 2013. godine. Naknadno upisane površine neće biti uključene u izračun prava. Davanje u zakup oranica u privatnom vlasništvu i promet tog zemljišta, prema ocjeni župana, zakon rješava suprotno odluci Ustavnog suda koji je upravo o toj problematici 2011. dao opširno tumačenje nakon ukidanja istovjetnih odredbi. Zajednica župana ministru zamjera i što je u predloženim rješenjima evidentno “elementarno nerazumijevanje ili nedobronamjernost predlagatelja prema učinkovitom raspolaganju oranicama u vlasništvu države. Kriteriji za izbor najpovoljnijeg ponuđača izgubili su svoju osnovnu ulogu, opominju župani, i pitaju ministra kamo su nestala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su po još važećoj strategiji stup razvoja nacionalnog agrara. Jakovinin zakon, naime, fokusira se samo na fizičke i pravne osobe. Upozoravaju i da kriterij ”najviše vrednovan gospodarski program“ bez precizno razrađenoga zakonskog određenja, na temelju kojih se elemenata vrednuje, vodi samo pogodovanju ”velikima“ na štetu ”malih” poljoprivrednika.

Podsjećamo, prije župana zakon su negativno ocijenile Poljoprivredna komora, koja zastupa više od 80.000 obiteljskih gospodarstava, i Hrvatska udruga poslodavaca, u koju je učlanjeno nekoliko stotina velikih poljoprivrednih poduzetnika. HUP je zakon ocijenio upitnim i pozvao Ministarstvo na ozbiljnu doradu teksta. Zakon je u odnosu na prvu verziju iz lipnja dorađen, ali uglavnom dvojbenim rješenjima. Izbrisana je tako odredba da su živi GMO organizmi štetni na poljoprivrednom zemljištu. Gospodarski program ostaje kriterij broj jedan u odluci tko će državne oranice dobiti u zakup na 50 godina, no do njega je uvršten novi koji bodove daje “pravnom sljedniku bivšega korisnika poljoprivrednog zemljišta u društvenom vlasništvu koje je postalo državno”. O zamjeni državnog i privatnog zemljišta, kao i izravnoj pogodbi u prodaji državnog odlučivat će Agencija što otvara prostor za eventualne zloporabe. Tko prenamjenu poljoprivrednog u građevno zemljište provede krivotvoreći podatke, neće biti kažnjen jer je odredba da će platiti dvostruku naknadu izbrisana. Zakupninu za privatne oranice više ne dijele u omjeru 70 prema 30 posto vlasnik i Agencija, sve ostaje vlasniku, no zakupac dobiva obvezu Agenciji platiti 10 posto od visine najamnine.

Hodogram objavio povjesničar

Prvi ugovori do kraja godine
Ministarstvo poljoprivrede tekst novog zakona objavilo je na svom portalu uz naputak da mišljenja, primjedbe i prijedloge prima do 19. kolovoza. Javna rasprava bit će održana u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci između 31. srpnja i 3. kolovoza. Jedan povjesničar u dnevnom tisku ovih dana otkrio je planirani hodogram ministarstva. Zakon, najavljuje, u Sabor ide 15. rujna i bit će usvojen do 15. listopada. Odmah nakon toga objavljuju se i natječaji za zakup zemljišta, a prvi ugovori mogli bi biti zaključeni prije isteka 2012.

Komentirajte prvi

New Report

Close