Jako dobre vijesti za vozače: Ovog ljeta nema poskupljenja cestarine, a sprema se i sasvim drugačiji sustav naplate

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2022. u 08:54
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Novi sustav cestarine trebao bi biti gotov 2024. godine, a temeljit će se na slobodnom protoku, bez zaustavljanja vozila s beskontaktnim načinima plaćanja.

Kako piše Net.hr i ove godine kao i prethodne dvije godine u cilju potpore turističkoj sezoni neće se uvoditi sezonsko povećanje cestarine od 10 posto.

“Isto tako na snazi ostaje i mjera pomoći prijevoznicima odnosno produljuje se primjene dodatnog popusta od 7 posto za EURO 6 vozila, što uz postojeći popust od 42,4 posto iznosi gotovo 50 posto cijene od cestarine”, pojašnjavaju iz HAC-a.

Iz Hrvatskih autocesta potvrdili su da su u tijeku aktivnosti na pripremi javne nabave novog sustava naplate cestarine. “Ove godine bit će raspisan natječaj, a prema sadašnjim procjenama sustav bi mogao biti završen u 2024. godini”, kažu iz HAC-a.

Novi sustav naplate cestarine temeljit će se na slobodnom protoku, bez zaustavljanja vozila, s beskontaktnim načinima plaćanja. Sustav će omogućiti jednostavniji i tehnološki moderniji način plaćanja cestarine, a uz to povećat će se i protočnost na naplatnim postajama.

Komentirajte prvi

New Report

Close