Jadroplov tri mjeseca kasni s restrukturiranjem

Autor: Marija Brnić , 25. studeni 2016. u 16:43
Bilježi se pozitivan pomak cijena vozarina na svjetskom tržištu/Ivo Čagalj/PIXSELL

Udjel države u Jadroplovu je 70%, no o dokapitalizaciji se može odlučivati tek nakon što tvrtka preda pregled stanja.

Splitski Jadroplov već gotovo puna tri mjeseca kasni s predajom programa restrukturiranja resornom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Odlukom Vlade u lipnju Jadroplovu je odobrena hitna "injekcija", jamstvo za 6 milijuna USD kreditno zaduženje kod HBOR-a za sanaciju, a odlukom je utvrđen je i okvir za restrukturiranje kojeg se treba držati u izradi programa, te precizni rokovi za svaki od koraka.  

Praksa je to usklađena s regulativom EU u slučaju davanja državnih potpora tvrtkama u teškoćama, a prema usvojenom hodogramu do 1. rujna Jadroplovov program restrukturiranja trebao je biti usuglašen na svim nadležnim državnim razinama i upućen na odobravanje u Bruxelles. Predsjednik uprave Jadroplova Branimir Kovačić pojasnio je kako je u startu, zbog političkih promjena u Vladi, došlo do pomaka u realizaciji izrade programa, no tvrdi da je taj posao u zadnjoj fazi i uskoro bi trebao biti spreman na upućivanje u Zagreb. I državna tajnica u Ministarstvu prometa Maja Kostelac očekuje da bi do kraja idućeg tjedna trebali dobiti konačan plan restrukturiranja splitskog brodara.

 

6 milijuna

dolara jamstava država je izdala Jadroplovu

Potom slijedi usuglašavanje o programu s Ministarstvom financija i Centrom za restrutkuriranje i prodaju (CERP), koji bi trebao dati prijedlog optimalnog modela privatizacije tvrtke. U dokumentaciji o sanaciji Jadroplova Vlada je inače naznačila kako je za daljnji opstanak nužna dokapitalizacija Jadroplova i ulazak strateškog partnera, a CERP je zadužila da provede snimanje stanja i definiranje je li za tvrtku povoljnije provesti model djelomične ili potpune privatizacije. Trenutno je udjel države u Jadroplovu 70 posto, no o detaljima koliko bi bilo potrebno dokapitalizirati tvrtku, CERP može odlučivati tek nakon što iz Jadroplova dobije pregled stanja i prijedlog mjera kojima se može pripremiti održivo poslovanje, a što uključuje i reorganizaciju djelatnosti i "obustavu onih aktivnosti koje su uzrokovale negativne trendove poslovanja".

Među ostalim, po europskim pravilima obveza je da sanacija koju je poduprla država, kao u slučaju brodogradnje, ne smije za vrijeme provedbe programa rezultirati povećanjem kapaciteta i zaposlenosti brodova. Budući da u nadležnim ministarstvima prometa i financija, te CERP-u na čelnim pozicijama nije bilo kadrovskih promjena, kao ni u Jadroplovu, moglo bi se diskutirati jesu li izvanredni izbori i preslagivanje na Markovu trgu bili presudni za zastoj u Jadroplovovom restrukturiranju. No, odugovlačenje osmišljavanja programa donekle ide na ruku spašavanju splitske tvrtke, budući da se u međuvremenu bilježi pozitivan pomak cijena vozarina na svjetskom tržištu.

 

70 posto

udjela u Jadroplovu u državnom je vlasništvu

Predsjednik Uprave Kovačić ne skriva da nije zadovoljan rezultatima u prva tri tromjesečja, za koje kaže kako su odraz kretanja u brodarskom sektoru, no dodaje kako se počinje osjećati poboljšanje, pa očekuje da će posljednje tromjesečje popraviti ukupnu sliku poslovanja u 2016., odnosno zaustaviti negativan trend koji traje od početka krize na brodarskom tržištu, a na temelju procjena o nastavku oporavka globalnog tržišta on računa i na solidnije poslovne rezultate Jadroplova u 2017. Takvim razvojem događaja, nadaju se i u državnoj administraciji, interes ulagača za ulazak u Jadroplov mogao veći nego na prethodnim, neuspjelim pokušajima privatizacije.

"U odnosu na okolnosti u kojima se krenulo u proces restrukturiranja definitivno možemo konstatirati kako nastupa povoljan trenutak za restrukturiranje Jadroplova", zaključuje državna tajnica Kostelac. Činjenica da se probio rok za dostavljanje programa restrukturiranja Jadroplova zasad nije izazvao ozbiljne reakcije iz Bruxellesa, u kojemu je, inače, za ovaj posao državni brodar angažirao i konzultantsku kuću specijaliziranu za pitanja državnih potpora. U međuvremenu je Jadroplov sklopio i sporazum o refinanciranju obveza s glavnim kreditorom Nord bankom iz Hannovera koji muomogućuje "disanje" do postizanja konačnog rješenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close