Jadrolinija ‘pomladila’ flotu s 18 godišnjim trajektom Rapske plovidbe

Autor: Marija Brnić , 23. lipanj 2021. u 13:14
Trajekt će prometovati na liniji Biograd - Tkon/D. Stanin/PIXSELL

Riječ je o manjem brodu, koji će na liniji Biograd – Tkon na otoku Pašman zamijeniti trajekt “Prizna”, star više od 50 godina.

Najveći nacionalni brodar Jadrolinija nastavlja s nabavom novih, no polovnih brodova – svoju flotu pomladila je s trajektom koji je kupljen od lokalnog brodara Rapske plovidbe.

Riječ je o manjem brodu, koji će na liniji Biograd – Tkon na otoku Pašman zamijeniti trajekt “Prizna”, star više od 50 godina. Novi brod plovit će pod imenom “Tkon”, a dug je 42 metra, širok 15,3 metara, te kapaciteta 250 putnika i 35 vozila.

Brod je Jadroliniju stajao 5,3 milijuna kuna uvećano za PDV, dakle 6,6 milijuna kuna, no zanimljivo je i da je ta cijena veća od procijenjene vrijednosti nabave istaknute u javnom natječaju otvorenom u travnju ove godine.

Novi brod s karakteristikama u koje se ponuda Rapske plovidbe uklapa, Jadrolinija je bila spremna platiti najviše 4,5 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 5,7 milijuna kuna.

U pojašnjenju za takvu odluku brodarska kompanija poziva se na korištenje mogućnosti iz Zakona o javnoj nabavi iz članka 298. stavak 9, prema kojemu se u takvim slučajevima u kojima ponuđena cijena najpovoljnije ponude prelazi procijenjenu vrijednost nabave omogućuje prihvaćanje ponude uz uvjet da naručitelj ima osigurano financiranje.

Rapska plovidba pojavila se na ovom natječaju kao jedini ponuditelj, a pregledom putničkog Ro-Ro broda utvrđeno je da udovoljava sve tražene uvjete, pa je uz prijedlog za prihvaćanje ponude Upravi Jadrolinije, na čijem je čelu David Sopta, stručno povjerenstvo predložilo da se ide u izmjene financijskog plana za ovu godinu.

Trajekt “Tkon” plovit će kao 55 brod u floti Jadrolinije, kojoj je to peti brod kupljen u posljednje četiri godine u okviru strateškog cilja pomlađivanja flote.

Komentirajte prvi

New Report

Close