Jadranka će u golf-resort na Cresu uložiti 50 milijuna eura

Autor: Marko Biočina , 08. listopad 2014. u 22:00
Golf Matalda - jedan od najvećih turističkih investicija u RH

Da bi počela gradnju, koja će trajati do dvije godine, Jadranka mora čekati promjene prostornog plana .

Nakon promjene u vlasničkoj strukturi, lošinjska hotelska kompanija Jadranka nastavlja s velikim investicijama.

Potkraj kolovoza s Krčkom biskupijom potpisala je ugovor o pravu građenja na Mataldi u predjelu Punta Križa na Cresu, čime su i službeno stvoreni preduvjeti za realizaciju projekta Golf Matalda, vrijednoga 50-ak milijuna eura. Na neuređenom zemljištu veličine oko 318 ha gradio bi se turistički kompleks s dva golf-igrališta, luksuznim hotelom i nizom bungalova, odnosno vila. Ugovorom su određeni vrlo precizni uvjeti realizacije investicije, uključujući i financijske benefite koje bi trebala ostvariti biskupija, ali i gabariti projekta koji je među najvećim turističkim investicijama u Hrvatskoj. Građevine bi se realizirale na oko 24% zemljišta, a ostatak bi ostao pod maslinicima koje će biskupija i dalje obrađivati.

Od izgrađene površine najveći dio (65 ha) odnosio bi se na dva golf-igrališta, dok bi preostalih 12 ha zauzeli smještajni kapaciteti, popratne zgrade te vodene površine. Jadranka planira na Mataldi graditi hotel s 146 smještajnih jedinica, vile i bungalove kapaciteta 41 smještajne jedinice, heliodrom te jednu crkvenu zgradu. Uređenje svih zgrada, okoliša i samih golf-terena planira se u duhu postojećeg prostora s maksimalnim uklapanjem u okoliš. Golf-igrališta, pak, trebala bi biti djelo poznatoga južnoafričkog golfera i dizajnera igrališta Erniea Elsa. Njegova tvrtka Ernie Els design već je angažirana na izradi projektne dokumentacije, a u Jadranki računaju da bi Elsova globalna reputacija, uz povoljne klimatske prilike, mogla biti vrlo važan faktor u privlačenju golfera iz Europe.

Procjenjuje se da u svijetu ima 80-ak milijuna golfera, a samo u europskim državama oko 4,4 milijuna ljudi koji se bave golfom. Investiciju na Mataldi u Jadranki vide kao način ulaska u novi tržišni segment, ali i sinergijsku polugu za poboljšanje vrijednosti investicijskog ciklusa kojim u kratkom roku planiraju sve objekte dovesti na razinu četiri ili pet zvjezdica. Uz najave ulaganja u internacionalizaciju lošinjskog aerodroma, ono  u golf-kompleks na Cresu čini se logičnim smjerom razvoja. Gradnja bi trebala trajati do dvije godine, no da bi počela, valja proći kompleksan regulativni proces izdavanja dozvola, koji uključuje i promjene lokalnoga i županijskog prostornog plana.

Kompleks na Mataldi zapošljavat će stotinjak ljudi, a jedan od najvećih izazova pri realizaciji, osim financijskog, bit će okolišni jer golf često znači i znatne intervencije u prostor te goleme količine vode. Iz Jadranke poručuju da će primijeniti najviše standarde zaštite okoliša. Ekoprovjeru i nadzor radova obavljat će i tvrtka GEO Legacy, koja ima globalni ugled u tim poslovima. Obavljat će se hidrogeološka ispitivanja mogućnosti dobivanja vode na lokalitetu uz uvjet da to ne smije biti vezano s crpljenjem Vranskog jezera. Preostala voda dobivat će se desalinizacijom, a 50 sušnih dana u godini i posebnim "golf-jezerima".

Komentari (2)
Pogledajte sve

Eh, da mi je znati od kud ce uzeti vodu za sve to.

[emo_palacg]

New Report

Close