Jadranka bi se širila na Čikat, Grad raščišćava vlasništvo

Autor: Suzana Varošanec , 27. siječanj 2014. u 22:01
Grad bi to zemljište najradije prodao, no iako je kao vlasnik i gruntovno upisan, ne može s njime raspolagati/DINO STANIN/PIXSELL

S Beta ulaganjima u Jadranki navodno slijedi razvojni ciklus od 200 milijuna eura do 2017. Brzo će doznati hoće li šuma u prodaju…

Općinski sud u Malom Lošinju odnedavno bilježi i podatak da Državno odvjetništvo (DORH) i tamošnja gradska vlast vode postupak mirnog rješanja spora po pitanju vlasništva 32 čestice zaštićene park-šume Čikat, na što je oko bacilo turističko poduzeće Jadranka.

 

700kuna

po dionici ponudila su Beta ulaganja za Jadranku

Grad bi to zemljište najradije prodao, no iako je kao vlasnik i gruntovno upisan, ne može s njime raspolagati jer nije sve do kraja čisto. Jadranka je, pak, također odnedavno u većinskom vlasništvu Beta ulaganja (50,18 posto). Iza nje je moćni ruski kapital, a novi vlasnik u ponedjeljak je objavio javnu ponudu za kupnju preostalih dionica po cijeni od 700 kuna. Tvrde kako žele ulagati u razvoj Jadranke, a navodno slijedi razvojni ciklus od 200 milijuna eura do 2017. Podršku daju planovima Uprave i njezinom predsjedniku Sanjinu Šoliću. Što se tiče planova širenja te tvrtke na sam Čikat, čini se da zainteresirani investitor neće dugo čekati na vlasničko rješenje. U navedenom postupku izvjesnija je nagodba nego parnica, pa će se brzo doznati hoće li biti moguća prodaja.

U svojem odgovoru Grad Mali Lošinj, u vezi sa zahtjevom Županjskog državnog odvjetništva iz Rijeke za mirnim rješenjem spora, navodi, naime, da obje institucije, neovisno o pojedinačnim slučajevima, imaju izvanrednu suradnju. Ističu izvansudsku nagodbu kojom su Grad i DORH uredili međusobne odnose za sve nekretnine koje su se gruntovno vodile kao društveno vlasništvo ili općenarodna imovina. "Upravo je sklapanje te nagodbe rezultat želje i jedne i druge strane da se eventualne dileme  rješavaju ponajprije razgovorima, a ne parnicama. Na isti način nastojat ćemo postupiti i u ovom slučaju, te se već sada vode razgovori oko rješavanja navedenih nedoumica", poručuju iz Grada. 

Proaktivni s ulagačima

Dvojbe ih zaustavile, prodaje (još) nije bilo 

Ne možemo odgovoriti na pitanje koji je iznos postignut prodajom nakretnina na Čikatu jer prodaje nije bilo! Stoji to u odgovoru iz Grada Maloga Lošinja, gdje objašnjavaju kako su u skladu s proaktivnim stavom prema investicijskim razvojnim projektima raspravljali i o zahtjevu Jadranke za kupnjom 32 čestice na Čikatu. Nalaze se u neposrednoj blizini objekata u vlasništvu tvrtke te su namijenjene rekonstrukciji i revitalizaciji uvale Čikat. Odluka o eventualnom raspisivanju natječaja za prodaju navedenih nekretnina proslijeđena je stručnim gradskim službama. Tijekom pripreme dokumentacije koja prethodi raspisivanju natječaja, iako se pripremao na temelju važećih gruntovnih podataka u kojima se Grad vodi kao jedini vlasnik čestica, došlo je do mogućih dvojbi oko vlasništva kod nekolicine čestica. To, objašnjavaju, ne čudi s obzirom na složenost zakonskih odredaba kad su posrijedi imovinsko-pravni odnosi.

Komentirajte prvi

New Report

Close