Jačaju proizvodnju ulja i uređuju zavičajni muzej

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2019. u 22:00
Cilj projekta je revitalizirati otok i lokalnu proizvodnju, Foto: HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Grad Šibenik otočnoj Udruzi maslinara i magunjara na tri godine daruje prostor nekadašnje uljare u kojem će, uz ulaganje 500.000 kn Ministarstva poljoprivrede, urediti i opremiti postrojenje za preradu maslina i pokrenuti muzej maslinarstva i ribarstva.

Šibenski, točnije maslinari s otoka Kaprije dobili su zamah svojoj djelatnosti, te jačanju i promociji maslinarstva – Na otoku će iduće tri godine besplatno koristiti prostor nekadašnje uljare. Ishod je to ugovora između Udruge maslinara i magunjara (magunja, maginja, planika – grmolika mediteranska voćka) i Grada Šibenika, kojim se udruzi ustupa objekt za projekt uljare i zavičajnog muzeja maslinarstva i ribarstva na Kapriju.

Projekt s 500.000 kuna sufinancira Ministarstvo financija, u što je uključeno uređenje prostora i obnova uljare, opremanje postrojenja i uređenje muzeja. Prostor za projekte udruge je važan, ocjenjuje gradonačelnik Željko Burić, za revitalizaciju otoka.

Udruga maslinara i magunjara ima 30-ak članova koji će moći koristiti prostor za preradu maslina za ulje. “Uljara je naš dugogodišnji san koji se konačno i ostvaruje, a vjerujemo kako će stavljanjem u funkciju potaknuti i mlađe na otoku da se bave maslinarstvom”, kazao je Kristijan Radovičić, čelnik udruge. Strojevi za preradu u prostor će ući već ovih dana da bi bili funkcionalni za ovogodišnju, skoru sezonu berbe i prerade maslina.     

Komentirajte prvi

New Report

Close