Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Izvrsnost i top tehnologije za održivu budućnost

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.
Gordana Kovačević
15. prosinac 2022. u 22:00
Gordana Kovačević/PD

Ericsson Nikola Tesla Grupa danas zapošljava najviše stručnjaka koji rade na dizajnu softvera u Hrvatskoj. Od 3500 zaposlenih, njih 1800 radi na tim poslovima u našim ekspertnim centrima i R&D centru, najvećem centru za dizajn softvera u Hrvatskoj i šire, s potencijalom daljnjeg rasta.

Izvrsnost, motiviranost i odlična reputacija naših stručnjaka u globalnoj ICT zajednici te korištenje suvremenih tehnologija u kreiranju inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočavaju naši kupci, ali i kao odgovor na najveće izazove današnjice poput klimatskih promjena, naši su glavni temelji za osiguravanje dugoročne održivosti poslovanja.

Prilike koje tehnologija otvara našle su se u fokusu u pandemiji, a njezino pojačano korištenje utjecalo je i na rast očekivanja korisnika s obzirom na potencijal za poboljšanja u svim sferama života. To nas obvezuje na kontinuirano istraživanje i razvoj, ali i na zadržavanje izvrsnosti u isporuci i implementaciji. Nastavit ćemo investirati u naše stručnjake, u R&D, nove proizvode i rješenja te nove poslovne segmente kako bismo osigurali tehnološko liderstvo te potvrdili poziciju velikog hrvatskog izvoznika i vodećeg izvoznika softvera.

No, za ostvarenje ciljeva digitalnog desetljeća EU potrebna je bliska suradnja svih dionika koja će proizvesti odgovarajući sinergijski učinak. U DESI Izvješću za 2022. Hrvatska je rangirana niže no prije, što ukazuje da trebamo pojačati aktivnosti digitalizacije gospodarstva i društva. Naš portfelj rješenja te bogato iskustvo u području digitalne transformacije čini nas idealnim partnerom za ostvarenje tih ciljeva, u čemu vidimo prilike za rast.

Prethodnih godina naša su rješenja, npr. ona u području eZdravstva, doprinijela svrstavanju Hrvatske među vodeće članice EU u relevantnoj kategoriji DESI indeksa, te doprinose ostvarenju ciljeva održivog razvoja i zelene tranzicije. Nedostatak ICT stručnjaka jedan je od izazova s kojim se suočavamo godinama.

Tradicijom suradnje s akademskom zajednicom koja uključuje ENT Summer Camp za STEM studente te kroz drugeprograme nastojimo doprinijeti razvoju kvalitetnih ICT stručnjaka kojima otvaramo i vrata naše kompanije, ali i prozor u svijet globalnog razvoja tehnologije. Nastavit ćemo razvijati tu uspješnu suradnju.

Nastavit ćemo se suočavati i sa složenim geopolitičko-ekonomskim okolnostima izazvanim ratom u Ukrajini, inflatornim pritiscima te poremećajima u lancima isporuke. Naš stalni fokus na odgovornom upravljanju rizicima pomoći će nam u njihovom prevladavanju. Ulazak u eurozonu trebao bi povoljno utjecati na naše poslovanje smanjenjem valutnog rizika i troškova konverzije. Očekujemo i pozitivne promjene u poslovanju ulaskom u Schengen, kojem smo doprinijeli kroz isporuku naših rješenja.

New Report

Close