Izvozimo krvnu plazmu pa zatim uvozimo skupe lijekove napravljene od nje

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2021. u 11:21
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Cijena plazme je definirana ugovorom Imunološkog i Octapharme sukladno cijenama plazme na tržištu.

Hrvatska svake godine za više od sto milijuna kuna uveze skupih lijekova napravljenih iz krvne plazme. No, to ne bi bilo neobično da plazma nije hrvatska, ali se ona može preraditi samo vani. Prije nije bilo tako. To je radio Imunološki zavod sve dok 2013. godine zbog zastarjelosti procesa, neulaganja i zanemarivanja nije stao i s tom proizvodnjom.

Sada Imunološki plazmu samo prikuplja u transfuzijskim centrima, a onda ju šalje nafrakcioniranje van, u Octapharmu, da bi se nakon toga vraćala u Hrvatsku kao gotov lijek – imunoglobulini i albumini, pieš 24sata.

Prema podacima Slobodne Dalmacije, Imunološki litru plazme od transfuzijskih centara otkupljuje po 200 kuna, a onda ju švicarskoj Octapharmi prodaje za 300 kuna. U Hrvatsku se zatim plazma vraća u lijekovima koje je nekad proizvodio i sam Imunološki. Ti su lijekovi sve skuplji zbog sve rigoroznijih provjera krvi.

Doze albumina koje je radio Imunološki bile su od 270 do 430 kuna, a doze imunoglobulina od 650 do oko 1250. Prerada plazme u lijekove unosan je posao a sad ga vodi švicarska tvrtka.

Ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić demantira navedene cijene po kojoj otkupljuju, i zatim prodaju plazmu, te kaže kako one ovise o vrsti plazme.

Cijena plazme je definirana ugovorom Imunološkog i Octapharme sukladno cijenama plazme na tržištu, a cijena lijekova je definirana u okviru cijena lijekova s liste HZZO-a, kaže Ministarstvo zdravstva na upit prodajemo li jeftino plazmu, da bi vratili skupe lijekove.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zakon o krvi i krvnim pripravcima

https://zakon.hr/z/511/Zakon-o-krvi-i-krvnim-pripravcima

 

Članak 8

 

Ne smiju se izvoziti ni uvoziti krv ni krvni pripravci iz RH ni u RH osim u izvanrednim situacijama…etc

 

Pitajte ministra zasto ne postuje zakon !?!?!’

 

Pozdrav

New Report

Close