Izvoz u Kinu nedovoljan za dizanje otkupa mlijeka

Autor: Suzana Varošanec , 18. lipanj 2019. u 22:00
Premijer Plenković jučer je primio kineskog ministra poljoprivrede Hana Changfua/Patrik Macek/PIXSELL

Već sad raste izvoz mliječne industrije, ali teško da će i plasman na golemo azijsko tržište utjecati na povećanje isporuke, a time i otkupa.

Nakon potpisanog protokola o suradnji kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, u završnici su procedure koje za mliječnu industriju do kraja 2018. otvaraju vrata izvozu u Kinu.

U tijeku je usklađivanje veterinarskog certifikata kojim će nadležna hrvatska i kineska tijela definirati koji veterinarsko-higijenski uvjeti trebaju biti ispunjeni da bi se naši proizvodi mogli plasirati na to golemo azijsko tržište. Intenzivirane bilateralne aktivnosti govore u prilog velike prilike za mliječnu industriju, što potvrđuje i načelni interes najvećih proizvođača Dukata i Vindije. Intenzitet na gospodarskom planu diktira politika: potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić domaćin je aktualnog službenog posjeta delegacije kineskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova, koju predvodi ministar Han Changfu. 

Hrvatske želje
Iz Tolušićevog resora izvijestili su o jučerašnjem sastanku u Vladi s premijerom Andrejem Plenkovićem. Glavni naglasak RH stavlja na snažno unaprjeđenje odnosa s Kinom nakon službenog travanjskog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj, što je potvrđeno i željama Kine za jačanjem suradnje u području poljoprivrede. Kineski ministar Han Changfu poručuje da kinesko tržište treba kvalitetne proizvode, što može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, dok kaže da s druge strane kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima.

Tolušić je potvrdio i da bi kineske izvozne dozvole za hrvatske mliječne proizvode trebale biti gotove do kraja godine, čime se otvara pitanje hoće li izvoz u Kinu kao sve važnije tržište EU potaknuti veći otkup mlijeka u RH.  Predsjednik CroMilka Dalibor Janda navodi kako trenutačno prerađivačka industrija otkupljuje sve proizvedene količine mlijeka, koje prerađuje u mliječne proizvode za naše tržište i plasman izvan Hrvatske.

Tako je prema podacima Ministarstva poljoprivrede u prvih pet mjeseci 2019., uključujući i procjenu isporuke mlijeka za svibanj, na tržište isporučeno i otkupljeno oko 192.322 tone sirovog mlijeka. Međutim, kada se ova količina usporedi s isporukom mlijeka u prvih pet mjeseci 2018. ponovo je vidljiv pad otkupa mlijeka od 4,27% pa ako se trend nastavi ovim tempom i u ovoj godini Republika Hrvatska će ponovo bilježiti pad isporuke mlijeka. Mliječna industrija već danas izvozi mlijeko i mliječne proizvode, kojih je prema raspoloživim podacima, kaže Jandra, lani izvezeno u vrijednosti od 515 milijuna kuna i gdje je zabilježen pozitivan razvoj izvoza u odnosu na prethodnu godinu. 

Prema tome po njemu otvaranje kineskog tržišta svakako može pozitivno utjecati na daljnji pozitivan razvoj izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz naše zemlje, ali je teško očekivati, kaže, da će samo ovaj korak utjecati na povećanje isporuke, a time i otkupa mlijeka naših proizvođača na tržištu ako se ne učine dodatni koraci vezani uz smanjenje troškova proizvodnje, koji bi sadašnje i buduće primarne proizvođače mlijeka motivirali na početak ili povećanje proizvodnje mlijeka na farmama.

Kako je proces dobivanja dozvola u trajanju od pet godina bilo iskustvo koje Hrvatska kani izbjeći u budućnosti za druge proizvode, što Tolušić naglašava, u prvi plan dolaze i hrvatske želje glede izvoza domaćega pilećeg i svinjskog mesa, svježe i smrznute tune, odnosno puno veća robna razmjena u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, potaknuta time što kinesko ministarstvo poljoprivrede cijeni kvalitetu hrvatskih proizvoda. 

Predodžbe o broju ljudi
Pokazuje se to i kroz obilazak hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača, a prva je bila varaždinska Koka iz poslovnog sustava Vindija, gdje je kineski ministar poljoprivrede upoznat s proizvodnjom svježeg pilećeg mesa.  Koka godišnje proizvodi oko 50 milijuna kilograma mesa te čini gotovo polovicu hrvatskog izvoza mesa i mesnih prerađevina, istaknuo je generalni direktor Vindije Dragutin Drk.

"Kad se govori o Kini, moramo na prave relacije postaviti predodžbe o broju ljudi i količini proizvoda. Recimo, u Kini djeluje Spar koji tamo ima nekoliko svojih trgovina i mi konkretno možemo razgovarati sa Sparom da opskrbljujemo dio njihovih trgovina u Kini", rekao je Drk, dodavši da im nije problem isporučiti 2,5 milijuna kilograma mesa godišnje za potrebe pojedine trgovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close