Izvoz cigareta iz Hrvatske u Srbiju po povoljnijoj carinskoj stopi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2014. u 13:45
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Tvornica duhana Rovinj (TDR) od svih je proizvođača u duhanskoj industriji Europske unije najbliža mogućnosti da od 1. srpnja na tržištu Srbije prodaje svoje proizvode u kvoti do 1.625 tona i uz povlaštenu carinsku stopu od 15 posto, tvrdi u utorak beogradski tisak.

"Iako od 1. srpnja sve tvornice iz EU imaju pravo na srbijansko tržište plasirati ukupno 1.625 tona duhanskih proizvoda po nižoj carini, sasvim je izvjesno da je Tvornica duhana Rovinj završila taj posao", piše današnja "Politika" podsjećajući da je za količine preko te kvote carina 53,6 posto, a ne povlaštena od 15 posto, koliko je i ranije TDR plaćao dok je Hrvatska bila članica CEFTA.

Kvota od 1.625 tona cigareta po povlaštenoj carinskoj stopi od 15 posto je i odmjerena po prodaji cigareta TDR-a u Srbiji i to je prosjek uvoza cigareta rovinjske tvrtke od 2009. do 2011. godine, navodi list.

"Hrvati su ne samo zemljopisno najbliži popunjavanju te kvote, već imaju i gotov proizvod prema našim pravilima s podacima o plaćenoj akcizi i zdravstvenom upozorenju", navodi "Politika" u povodu odluke Odbora za eurointegracije srbijanskog parlamenta da usvoji izvješće o dodatnom protokolu Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju (SSP) koji je uslijedio poslije ulaska Hrvatske u EU i njezina izlaska iz režima CEFTA-e.

Istodobno, srbijanska duhanska industrija, koja je u većinskom vlasništvu tri multinacionalne kompanije, nije zadovoljna ovakvim razvojem događaja, mada je on izvjestan još od prosinca prošle godine kada je Srbija pod pritiskom EU pristala na kvotu od 1.625 tona.

"Ako smo već morali pristati na kvotu koju su nam odredili na osnovi hrvatskih zahtjeva, ne moramo pristati i na načelo podjele kvote koji njima odgovara", navodi "Politika" neimenovanog sugovornika iz jedne od međunarodnih korporacija koje su preuzele duhansku industriju u Srbiji, a svoje tvrtke imaju i u zemljama EU i također bi mogli izvoziti cigarete u Srbiju.

"Čak i da sad započnemo s pripremama za uvoz cigareta iz naših tvornica u EU, one fizički ne bi mogle stići na ovo tržište za šest do devet mjeseci. Riječ je o specifičnom proizvodu koji mora imati akciznu markicu (obaveznu za svu visokotarifnu robu), obavijest o štetnosti po zdravlje", objašnjava "Politikin" sugovornik.

U Ministarstvu trgovine ovom listu su potvrdili da načelo raspodjele kvote još nije utvrđen.

U srbijanskoj duhanskoj industriji tvrde da tih 1.625 tona cigareta uvoza iz EU prema maloprodajnim cijenama vrijede oko 50 milijuna eura, a za nekoliko godina, zbog rasta akciza, vrijedit će i do 100 milijuna i inzistiraju da je "upravo zato važan način raspodjele" uvozne kvote.

Tri kompanije, "Philip Moris", "British American Tobaco" i "Japan tobaco" u proizvodnju cigareta u Srbiji uložili su do sada više od milijardu eura, navodi "Politika".

Srbijanska vlada je sredinom listopada 2013. usuglasila carinske stope za uvoz cigareta iz Hrvatske i EU, čime je riješen spor Bruxellesa i Beograda, a Srbija je zauzvrat dobila djelomičnu kompenzaciju kroz povećanje kvota za izvoz šećera, vina i ribe iz Srbije u EU.

"Kvota za izvoz šećera povećana je samo za 1.000 tona, iako je Srbija tražila da to bude 70.000 tona, ali to nema velik značaj jer se od 2017. ukidaju kvote za preferencijalni izvoz šećera u EU. Kvota za vino je povećana za 4.300 hektolitara, a kvota za izvoz svježe riječne ribe za 26 tona", rekao je za "Politiku" predsjednik parlamentarnog Odbora za europske integracije Aleksandar Senić.

Komentirajte prvi

New Report

Close