Izvanredna pomoć agraru 200 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2022. u 22:00
Ekstremna suša ugrozila je poljoprivredu u svim dijelovima Hrvatske od Baranje do Dalmacije/I. Galović/PIXSELL

Hrvatski poljoprivrednici zbog velike su suše od Ministarstva su tražili moratorij na izvoz.

Zbog velike suše Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se na izvanrednu mjeru za poljoprivrednike vrijednu oko 200 milijuna kuna, najavila je jučer ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Zlatar Bistrici.

“Svi poljoprivrednici koji budu osjećali povećanje troškova i pad prihoda, a koji primjenjuju dobre agrookolišne prakse, to je jedan od osnovnih uvjeta, moći će koristiti ovu mjeru koja će za njih biti vrijedna do 15 tisuća eura, kao paušalna potpora”, rekla je Vučković.

Hrvatski poljoprivrednici zbog velike su suše od Ministarstva su tražili moratorij na izvoz. Ministarstvo ozbiljno razmatra sve zahtjeve poljoprivrednika, ali “put u ograničavanje prometa na jedinstvenom europskom tržištu nije dobar”.

Ministarstvo je odlučilo odstupiti od pravila o dobivanju potpore – predujma izravnog plaćanja krajem listopada, početkom studenog ove godine.

“Poljoprivrednici ne mogu ispuniti sve zahtjeve vezane uz dobivanje ovog predujma. Njihovi su razlozi opravdani, riječ je o višoj sili. Tamo gdje se proglasi elementarna nepogoda, vidimo da su županije itekako počele proglašavati opravdano elementarne nepogode zbog značajnih šteta od suše, oni neće morati ispuniti zahtjeve koji su inače projicirani, a moći će dobiti potporu”, pojasnila je Vučković.

Komentirajte prvi

New Report

Close