Dobit s Dalekog istoka: Izravni letovi za bolju suradnju, Japanci su dobri potrošači

Autor: Marija Brnić , 12. svibanj 2018. u 12:00
Lani je Hrvatsku posjetilo više od 140.000 Japanaca, Foto: Željko Mršić / Pixsell

Još se ne zna kad bi moglo doći do sporazuma i leta Zagreb-Tokio, treba urediti i tehnička i birokratska pitanja.

Ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću Vlada je jučer dala odobrenje da započne pregovore s vladom Japana o uspostavi izravnih zračnih linija. Inicijativa je došla s japanske strane, tijekom prošle godine s dolaskom novog veleposlanika Keiji Takiguchija, a osim uspostave izravnih, redovitih letova i poboljšanja turističke povezanosti, u Vladi drže da će se time otvoriti i prostor za druge oblike gospodarske suradnje s Japanom, kao i drugim državama članicama Saveza država Jugoistočne Azije.

Kada bi moglo doći do potpisivanja sporazuma i prvog leta od Zagreba do Tokija, ministar Butković u ovom trenutku ne može procijeniti. Kaže kako tek predstoji dogovoriti službene pregovore izaslanstava dvaju država, ali očekuje da će se tomu pristupiti u vrlom kratkom roku. O tijeku službenih pregovora ovisi i utvrđivanje mogućeg datuma potpisivanja sporazuma. Vlada je dala prijedlog tog dokumenta koji će biti temelj za pregovore, a kojim će se urediti čitav niz pitanja od administrativnog i tehničkog nadzora nad zračnim prijevoznicima određenih za obavljanje prometa do kapaciteta i tarifa. Što se tiče odabira avioprijevoznika na redovnim letovima, Butković kaže da će svaka strana biti slobodna odrediti za sebe, no o kojim prijevoznicima se radi i kakav će biti raspored operativnih kapaciteta ovisit će i o ishodu službenih pregovora.

Ministarstvo turizma izuzetno je zadovoljno mogućom uspostavom direktne linije s Japanom, jer će time biti pomognuto i ostvarenje jednog od njegovih ciljeva, a to je povećanje broja gostiju s dalekih tržišta čime se jača cjelogodišnji turizam. Poznato je da Japanci nisu sezonski turisti, a spadaju i među one koji najviše troše po danu. Prema podacima iz sustava eVisitor, lani je Hrvatsku posjetilo više od 140 tisuća gostiju iz Japana, što predstavlja rast od 17 posto u odnosu na 2016., a najviše su boravili u Dubrovniku, Zagrebu, Plitvičkim jezerima, Splitu i Opatiji. Tijekom prva četiri mjeseca ove godine posjetilo nas je 23 tisuće gostiju iz Japana, što predstavlja rast od 29 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz Ministarstva turizma podsjećaju i na projekt Hrvatske kao aviodestinacije, koju drži temeljem za povećanje broja gostiju s dalekih tržišta. Lani je u ljetnom redu letenja Hrvatsku sa svijetom povezivalo 90 različitih zrakovplovnih prijevoznika, što je, napominju u Ministarstvu turizma, oko 10 posto više partnera nego prethodne godine. Ove godine očekuju 70 novih aviolinija, a istovremeno su termini letova pomaknuti tri do četiri tjedna ranije nego lani, te će s letovima završiti dva do tri tjedna kasnije nego 2017. Osim uspostave avionskih linija, ovu godinu obilježit će i niz događanja koja priprema japansko veleposlanstvo u Hrvatskoj u sklopu obilježavanja 25-te godišnjice uspostave diplomatskih odnosa dvije zemlje. Početkom lipnja održat će se posjet japanskog poslovnog izaslanstva u Hrvatskoj. Uz protokolarni dio na političkoj i institucionalnoj razini, japanski gospodarstvenici bi trebali obići i neke hrvatske tvrtke, od automobilskog, kemijskog do farmaceutskog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close