Zapela realizacija korisnog sustava za prehranu građana: Prepucavanje IT tvrtki blokiralo natječaj Ministarstva poljoprivrede!

Autor: Josipa Ban , 08. studeni 2023. u 13:08
Sustav koji je građanima trebao pružiti sve informacije o proizvodu trebao je zaživjeti do jeseni 2024./Shutterstock

U tijeku je ponovni pregled i ocjena ponuda za grupe u kojima je DKOM poništio Odluke o odabiru.

Ministarstvo je poljoprivrede ambiciozno krenulo u postupak izrade informatičkog sustava sljedivosti hrane – sustava koji bi putem QR koda građanima trebao omogućiti sve informacije o proizvodu i njegovom putu, a poljoprivrednicima dati veću prepoznatljivost.

No realizaciju projekta, a koji je prema najavama trebao biti funkcionalan već u jesen 2024., bitno usporava postupak žalbi na odluke Ministarstva iz srpnja o odabiru ponuditelja, odnosno informatičkih tvrtki koje su trebale raditi na uspostavi sustava.

Zbog žalbi, odnosno odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), u tri je mjeseca sklopljen tek jedan od deset ugovora. Doduše, Ministarstvo je ovim natječajem prilično zakompliciralo proceduru jer ga je razbilo na 10 grupa, a za svaku se pojedinačno bira izvođač.

Prema odlukama o odabiru ponuditelja, donesenih na temelju kriterija ekonomski najpovoljnije ponude, sustav su trebale raditi dvije tvrtke – zagrebački Cuspis te INSA Investment Software AG, čije je sjedište u Švicarskoj, a razvojni centar u Osijeku.

1,1

milijun eura ukupno je vrijedan natječaj Ministarstva poljoprivrede

Prva je, naime, trebala raditi na uspostavi dva od 10 grupa natječaja, a druga na ostalih osam. No, zbog žalbi te dvije kompanije, koje su jedna drugu optuživale za razne nepravilnosti u prijavi na natječaj čija je vrijednost procijenjena na 1,1 milijun eura, DKOM je poništio šest odluka o odabiru.

Ponovni pregled i ocjena
“U tijeku je ponovni pregled i ocjena ponuda za grupe u kojima je DKOM poništio Odluke o odabiru”, odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede.

Na posao se, dakle, može baciti samo tvrtka Cuspis s kojom je Ministarstvo poljoprivrede krajem listopada sklopilo ugovor, ali samo za uspostavu jednog sustava – onog digitalne svjedodžbe o zdravstvenom stanju (grupa 8).

Taj posao kompanija, na čijem je čelu Vinko Kojundžić, a koja je javnosti postala poznata tijekom korona krize zbog posla koji su dobili na izradi platforme ‘Cijepi se’ te špekulacija o povezanosti Kojundžića i ministra zdravstva Vili Beroša, radit će za nešto više od 27 tisuća eura bez PDV-a, što je tri puta niže od procijenjene vrijednosti ove grupe natječaja.

No, zbog odluke DKOM-a Cuspis je ispao iz sudjelovanja na financijski najizdašnijem dijelu posla s Ministarstvom poljoprivrede – onom uspostave mreže lanaca blokova. DKOM-om je odluku donio na temelju žalbe tvrtke INSA Investment Software, koja također pretendira na ovaj posao. Ministarstvo sada mora birati između preostale tri ponude i to već spomenute tvrtke INSA te onih King ICT-a i CS Computer Systemsa.

Platforma za prijavu korupcije

Cuspis je pobijedio i na natječaju Ministarstva uprave i pravosuđa za izradu platforme za prijavu korupcije.

Najpovoljnija od ove tri je upravo ona tvrtke INSA, čiji je direktor Bernardin Katić. Ta kompanija, naime, posao je ponudila raditi za 319 tisuća eura bez PDV-a, što je niže od ostale dvije ponude, ali znatno više od 168 tisuća eura, za koliko je mrežu lanaca blokova bila spremna radit tvrtka Vinka Kojundžića.

I dok je Cuspis izgubio nadmetanje u jednoj grupi natječaja, tvrtka INSA je izgubila nadmetanje u njih čak pet. Izgubila ih je zbog odluke DKOM-a, a koje su donesene na temelju žalbi tvrtke Cuspis. Posao, koji je prema prvotnoj odluci Ministarstva poljoprivrede trebala raditi INSA-a, sada bi pak lako mogao raditi Cuspis koji je predao ponude za gotovo sve grupe natječaja, pa tako i one iz kojih je INSA izletjela.

Ekonomski najpovoljnija
Inače, tvrtka Cuspis, pobijedila je i na natječaju Ministarstva uprave i pravosuđa te je odabrana kao kompanija koja će raditi platformu za prijavu korupcije. Ponuda tvrtke Vinka Kojundžića, od čak devet pristiglih, bila je ekonomski najpovoljnija, odnosno duplo niža od vrijednosti tog natječaja, a koja je procijenjena na 637 tisuća eura. Cuspis će je raditi za 287 tisuća eura.

I dok taj natječaj može u provedbu, za onaj Ministarstva poljoprivrede, kojim se želi napraviti informatički sustav sljedivosti hrane, tek se čekaju nove odluke o odabiru. “Naručitelj ne može točno predvidjeti završetak postupka jer i nakon ponovnog pregleda i ocjene ponuda i nove odluke o odabiru, moguće su žalbe”, ističu iz nadležnog Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close