Izračun poreznika: Niži PDV nije snizio cijene, a već krajem mjeseca došlo je do daljnjeg povećanja

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2023. u 10:40
Prihod državnog proračuna s osnove PDV-a smanjen je za 279 milijuna eura godišnje/D. Jaramaz/PIXSELL

Kako navode iz PU, procjenjuje se da je to smanjilo prihod državnog proračuna s osnove PDV-a od 279 milijuna eura godišnje.

Nakon što je u proljeće lani proširena primjena snižene stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), Porezna uprava utvrdila je da porezni obveznici na dan 1. travnja 2022. nisu snizili cijene svojih proizvoda u visini snižene stope PDV-a, nego su to iskoristili za povećanje marže ili troškova poslovanja, a već krajem tog mjeseca došlo je do daljnjeg povećanja cijena, navodi se u njihovoj analizi objavljenoj u utorak.

Kako navode iz PU, procjenjuje se da je to smanjilo prihod državnog proračuna s osnove PDV-a od 279 milijuna eura godišnje. Krajem siječnja ove godine stoga je PU zatražila od 33.939 poduzetnika da izvijeste od tome kako su postupili prilikom određivanja cijena kod određenih proizvoda kojima je snižena stopa PDV-a.

Podatke je dostavilo njih 29.940, a njihovom analizom PU je utvrdila da porezni obveznici nisu snizili cijene u visini sniženog PDV-a na dan 1. travnja 2022. u odnosu na ranije razdoblje, nego su sniženje stope PDV-a iskoristili za povećanje marže ili troškova poslovanja.

Stoga iz provedene analize na temelju naknadne procjene učinka zaključuju kako je razvidno da se širenjem primjene snižene stope ne mogu osigurati željeni efekti sniženja cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close