Iznajmljivačica apartmana s Hvara: ‘Cijene sam prepolovila, ali rezervacija nema’

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2020. u 10:25
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Cijene svojih apartmana osjetno je snizila još prije mjesec dana, objavila to na portalu za putovanja Airbnb, ali reakcije nema.

Dio hrvatskih iznajmljivača apartmana očajan je jer su zbog epidemije koronavirusa rezervacije – stale. Ne pomaže ni smanjenje cijena.

“Prije korone bili smo puni do polovice srpnja, a nisam sigurna da više išta možemo očekivati. Hvar ovisi o aviogostima, a nama su konkretno gosti ponajprije bili Britanci i Amerikanci, koje je koronavirus ponajviše i pogodio”, rekla je iznajmljivačica s Hvara za Večernji list koja se ne nada da bi domaći mogli biti spas.

Cijene svojih apartmana osjetno je snizila još prije mjesec dana, objavila to na portalu za putovanja Airbnb, ali reakcije nema.

“Nisam ni očekivala da domaći reagiraju, oni obično i ne bukiraju odmor na Jadranu preko portala, ali snižavanje cijena nije probudilo zanimanje ni vani. Jako me zabrinjava i činjenica da je moj oglas na Airbnbu lani u svibnju pregledan 500, a sada samo 100 puta”, kaže sugovornica, koja je lanjske ljetne cijene praktički prepolovila.

Apartman za dvoje, za koji je lani bez problema postizala cijenu od 150 eura za noćenje, sada nudi za 90 eura, a ako gosti ostaju dulje od sedam dana, cijena pada još 25 posto.

Osim toga, u svoje je luksuzne apartmane puno uložila, a povrata invesiticije ove godine neće biti.

“Mora se ulagati, bez toga više nema gostiju. Prije adaptacije iznajmljivali smo sobe za od 100 do 150 kuna po osobi na noć, bili bismo puni samo 20 dana, a sezona nam je trajala maksimalno mjesec i pol. Nakon adaptacije goste imamo već od kraja ožujka sve do kraja listopada, a svaki mjesec puni smo praktički 25 dana”, otkriva Hvaranka.

Očito, sezona teška za sve u turizmu upravo bi za domaćine na otocima mogla biti i ponajteža. Slaže se s tim i konzultant u turizmu i bivši čelnik Zajednice obiteljskog smještaja Nedo Pinezić.

“Putovanje za obitelj iz Zagreba prema Braču i dalmatinskim otocima skuplje je tisuću kuna nego, recimo, prema Krku. Nažalost, neće biti druge nego da snižavanjem cijena kompenziraju tu razliku. Istra i Kvarner u povoljnijoj su poziciji od Dalmacije. I tamo obiteljski smještaj poseže za sniženjima, ali maksimalno dvadesetak posto. U te dvije regije iznajmljivači kažu i da su nove rezervacije napokon počele stizati. I to ne toliko za apartmane koliko za kuće za odmor”, kaže Pinezić, koji u privatnom smještaju ove godine predviđa 30 posto od lanjskih 40 milijuna noćenja, a zaradu i ispod toga, piše Večernji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close