Iznajmljivači u panici, predsezona neusporedivo lošija od očekivanog

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2022. u 09:20
Foto: GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

‘Nadali smo se gostima za Uskrs, a sad je cijeli travanj otkazan!‘

Kako javlja Zadarski.hr, zbog rata u Ukrajini na Uskrs ćemo imati puno manje gostiju nego što smo se nadali. Teško je govoriti koliko će ih biti manje od očekivanih, ali čujem da ovih dana polako stižu otkazi i nekih većih grupa s uskrsnim rezervacijama. Osobno sam imala dosta rezervacija i u četvrtom i petom mjesecu, a travanj mi je, evo, gotovo cijeli otkazan. Sve se mijenja iz dana u dan… ˝tim se riječima Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), referirala na upit o potencijalnom broj turista koje bismo mogli očekivati u Dalmaciji na najveći kršćanski blagdan.

Od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu sve se promijenilo. Do tada su, potvrdili su i u Ministarstvu turizma i sporta, dinamika rezervacija i najave za glavni dio turističke godine bile na razini rekordne 2019., a u nekim segmentima i desetak posto bolje. Aktualna geopolitička situacija vezana uz Ukrajinu, rast cijena energenata i inflacija donekle su se odrazile na turističku potražnju, no dobra je vijest, poručili su iz ministarstva, da booking nije stao. Isto govori i predsjednica Zajednice obiteljskog turizma u HGK.

˝Situacija nije katastrofalna kao onda s koronom, ali rat u Ukrajini dosta je usporio rezervacije. Predsezona je neusporedivo lošija nego što je trebala biti. Sve je krenulo odlično nakon Nove godine, a onda se, doslovno od prvog bombardiranja Ukrajine, naglo usporilo. Istoga dana prestali su stizati upiti da bi se nakon nekoliko dana ponovno počeli pojavljivati, ali usporeno. Nema otkazivanja u velikom broju, ali ih za predsezonu ima. Otkazi dolaze od svugdje – od onih iz Amerike do najviše njih iz Njemačke, Češke, Slovačke… Nešto Amerikanaca čak i planira doći ovamo na odmor, ali ih je jako malo, neusporedivo manje nego što bi trebalo biti, jer je njima položaj Hrvatske na karti Europe izgleda blizu Ukrajini i Rusiji˝, kaže Nimac Kalcina, navodeći da za razliku od privatnog smještaja, koji već osjeća posljedice ratne situacije u Ukrajini, u slučaju kruzera zasad nema otkazivanja.

Ipak, vjeruje da će turistička sezona biti jako dobra ako ne eskalira situacija s ratom u Ukrajini. ˝Nadam se da će nam sezona biti puna, rezervacija ima, čak pristižu i nove. Iznajmljivači koji imaju atraktivnije objekte ne trebaju strahovati, ali je pitanje dužine boravka, predsezone, podsezone… Sve su karte na stolu… Jer kako se bliži datum putovanja, a situacija u Ukrajini se ne smiruje, turisti jednostavno otkazuju rezervacije. I razumljivo je da ljudi odlažu odluke o terminu odlaska na odmor jer vide da se stanje ne smiruje. Dodatan je problem i što rat donosi i još veću inflaciju˝, apostrofira Nimac Kalcina u razgovoru za Zadarski.hr.

˝Kod nas se ne događa ništa drastično˝, ističe Bojan Miličević, glasnogovornik hotela “Le Meridien Lav” u Podstrani, dodajući da je tek bilo “nešto vrlo sitno otkazivanja, i to nekoliko malih grupica koje su direktno vezane za ukrajinsko i rusko tržište”. Jedino je primjetan pad rezervacija individualnih gostiju s dalekih destinacija poput Amerikanaca. No, s europskih tržišta u hotelu “Le Meridien Lav” ne očekuju neke veće probleme, dakako pod uvjetom da ratna situacija ne eskalira.

˝Uistinu nemamo otkazivanja europskih gostiju. I ovaj kongresni dio i ljeto izgledaju nam dosta dobro što se tiče rezervacija. Naravno, Amerikanci su naš prilično jak segment gostiju na koji trebamo pripaziti, vidjeti kako će se sve ovo s ratom razvijati i eventualno intervenirati. No, generalno, naša slika izgleda dobro zahvaljujući redovnim gostima iz Skandinavije i zapadne Europe, koji su uz prethodno spomenute Amerikance naši najbrojniji gosti. Vidjet ćemo. Valja imati na umu da su se puno promijenili i trendovi, nekad su Amerikanci planirali putovanje godinu unaprijed. Korona je sve to promijenila, sad to više nije tako˝ aludira Miličević na last minute rezervacije s druge strane Atlantika.

Komentirajte prvi

New Report

Close