Izložbom pokazala da je traženje posla prava umjetnost

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 16. rujan 2012. u 22:00

Zoran je to prikaz stanja na tržištu rada i potvrda da se od umjetnosti ne može živjeti

Riječka umjetnica Milijana Babić prije godinu i pol u oglasnicima je prijavila kako “vizualna umjetnica hitno traži bilo kakav posao”. Od početka je planirala tako stečena radna iskustva na kraju putem vizualnih i audiomaterijala pretvoriti u izložbu, koja je u četvrtak i otvorena u galeriji “Mali salon” u Rijeci, kojom upravlja Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

“Na oglase koje sam dala u 99 posto slučajeva javljali su se perverzni muškarci. Riječ je bila ili o hot-lineu, ponudi za masaže, radu u noćnim klubovima, eskortu, večernjim pratnjama i sličnom. Pitali bi i što mi to točno znači vizualna umjetnost, kakav je to posao? Kada bi na red došle godine, čim kažeš da imaš više od 35, razgovor bi bio gotov. Razgovori su snimani i danas je devet audiozapisa i transkripata tih konverzacija izloženo u galeriji”, objašnjava Babić.I ona se sama javljala na oglase za posao, pa je u godinu i pol obavljala razne poslove, od čišćenja, konobarenja, dijeljenja letaka do predstavljanja proizvoda u trgovačkim centrima. “Da se neki od tih poslova pokazao dobrom honorarnom zaradom, možda bih ga i zadržala. Rijetko tko od mojih kolega umjetnika može preživljavati od umjetnosti, svima trebaju dodatni poslovi. Možemo biti sretni ako uopće izložimo svoje radove, s tim da nam se ništa ne plaća. Sami moramo plaćati i putne troškove. Zapravo pristajemo na sve mogućnosti”, kaže Babić. Spominje kako je jedan od poslova bio i čuvanje izložbe jednoga njezina kolege umjetnika. Nitko se, kaže, nije pitao zašto netko poput nje, koja već pet godina predaje kao vanjska suradnica na Katedri za kiparstvo pri Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci, u jutarnjim satima čuva izložbu za 13 kuna po satu. Tako je uzela, kaže, dio zarade svojim studentima, koji inače obavljaju takve poslove. No, svi su očito, napominje, naviknuti na to da umjetnici moraju posezati i za takvim poslovima.

Stanje na hrvatskom tržištu rada opisuje i posao “punjenja kuverti od kuće”, za koji se prijavila. Nije joj ni samoj bilo jasno o čemu je riječ, ali oglasnici su, kaže, puni takvih ponuda. Razgovarala je s jednim takvim ponuđačem posla. Inzistirao je na tome da ona na njegovu adresu pošalje praznu kuvertu u kojoj će joj on poslati sve povratne informacije. U kuverti je stigla uplatnica od 300 kuna jer oni koji nude posao navodno moraju pokriti i neke svoje troškove. Na nakon tih 300 kuna, priča Milijana Babić, priča završava jer poslije više nema nikavih informacija od onih koji nude “posao”. Izložba će u Rijeci biti otvorena do 7. listopada. Za njezin je vizualni identitet zaslužan Mario Aničić, dok je fotosadržaj i videosadržaj obrađivala Mirna Kutleša, a video i audio montažu radio je Sanjin Stanić.Inače, Milijana Babić rođena je 1974. u Rijeci, 2002. diplomirala je na odsjeku Likovnih umjetnosti na Durban Institute od Technology u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, a magistrirala je 2007. na likovnoj akademiji u Ljubljani.




Komentirajte prvi

New Report

Close