Izgradnja nove pruge omogućit će povezivanje sjevera Hrvatske sa Zagrebom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. veljača 2020. u 12:34
Foto: Borna Filić / Pixsell

Rok za izradu studijske dokumentacije je 13 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

HŽ Infrastruktura je sa zajednicom ponuditelja potpisala ugovor za izradu studijske dokumentacije za projekt “Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica” vrijedan 6,2 milijuna kuna bez PDV-a, priopćili su iz HŽ Infrastrukture.

Zajednicu ponuditelja čine tvrtke ŽPD, Granova, Institut IGH  i Rijekaprojekt, a od spomenuth 6,2 milijuna kuna Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. sufinancira 85 posto sredstava.

Rok za izradu studijske dokumentacije je 13 mjeseci od dana sklapanja ugovora. Dokumentacija uključuje izradu studije povezivanja “Lepoglavskom spojnicom” unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske s idejnim rješenjima, studiju izvodljivosti te analizu troškova i koristi za odabrano idejno rješenje, stoji u priopćenju.

Studijska dokumentacija za projekt “Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica” analizirat će modernizaciju postojeće pruge na dionici Čakovec – Varaždin – Lepoglava te Krapina/Sveti Križ Začretje – Zabok duljine oko 54 kilometara (km) te gradnju novog spoja željezničke pruge Lepoglava – Krapina/Sveti Križ Začretje duljine oko 19 km. To je, inače, dio plana modernizacije i gradnje željezničke infrastrukture od Čakovca i Varaždina prema Zaboku i Zagrebu.

“Gradnja nove pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok, koja se proteže kroz Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, uklapa se u europske strategije prometnog razvoja koje favoriziraju željeznicu kao brz, učinkovit i ekološki prihvatljiv način prijevoza. Njezina izgradnja omogućit će povezivanje sjevera Hrvatske sa Zagrebom. Osim toga imat će i ključnu ulogu u integriranome putničkom prijevozu, čime će velikome broju građana u sjevernoj prometnoj podregiji omogućiti učestala i brža putovanja na posao i u školu. Pruga će podići i značaj teretnog prijevoza u tranzitu te će poboljšati konkurentnost gospodarstva sjeverne Hrvatske”, navodi se u priopćenju.

Dokumentacija koja će biti izrađena u sklopu ovog projekta podloga je za izradu eventualno potrebnih prijedloga izmjena i dopuna dokumenata prostornog uređenja, studije utjecaja na okoliš te daljnje projektne dokumentacije koja je preduvjet za buduću modernizaciju i izgradnju pruge, napominju iz HŽ Infrastrukture.

Komentirajte prvi

New Report

Close