Izdašnije subvencije tvrtkama za električnu energiju – 348 milijuna

Autor: Marija Brnić , 16. ožujak 2023. u 22:00
Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Vlada će moći reći kako je omogućila proizvođačima uvjete zbog kojih ne trebaju povećavati cijene svojih proizvoda.

Jedna od promjena u vladinom proljetnom paketu mjera za ublažavanje energetskih i inflatornih pritisaka koji je vrijedan 1,7 milijardi eura, a za čiju provedbu su jučer usvojene i formalne odluke, osjetno je veći iznos koji je usmjeren za subvencioniranje potrošnje električne energije velikih poduzeća, odnosno velikih potrošača energije.

Prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, za 900 poduzeća osiguran je višestruko veći iznos pomoći, ukupno 348 milijuna eura. Tim iznosom omogućit će se da za polugodišnju potrošnju veću od 2,5 gigavatsata u idućih šest mjeseci i dalje plaćaju HEP-u cijenu od po 230 eura po megavatsatu, dok će za potrošnju između 250 tisuća kilovatsati i 2,5 gigavatsata cijena iznositi 180 eura.

Novinarima nije promaklo za ovakav skok upitati premijera Andreja Plenkovića o kojim se točno tvrtkama radi, s obzirom na to da se kod povećanja cijena u pravilu svi pozivaju i na rast cijene energije, a on ih je uputio za odgovore na HEP.

No, što god bio razlog promjene ovog dijela paketa i povećanja iznosa, Vlada će moći reći da je omogućila proizvođačima da steknu uvjete da ne mogu povećavati cijene svojih proizvoda i da imaju prednost na tržištu u odnosu na konkurenciju iz drugih zemalja koja plaća skuplje račune za struju.

Andrej Plenković, čija je Vlada na jučerašnjoj sjednica usvojila novi, četvrti protukrizni paket mjera/L. STANZL/PIXSELL

Konkretna računica
Resorni ministar gospodarstva Davor Filipović apostrofirao je i da će za korisnike plina s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati cijene ostati nepromijenjene do travnja iduće godine.

Izravan popust na računu za poduzetnike iznosit će 0,0199 eura po kilovatsatu. Do travnja iduće godine ostaje nepromijenjena i jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave. Vrijednost mjere je 267 milijuna eura, a odnosi se na 159 tisuća kupaca, uglavnom na području Zagreba, Siska, Zaprešića, Velike Gorice, a njome je obuhvaćeno 98 posto isporučene toplinske energije.

Filipović je najavio izradu potpora za kompenzaciju rasta troškova za toplinsku energiju koju se koristi u tehnološke svrhe za industrijske i ostale poslovne potrošače toplinske energije, koji podrazumijeva donošenje privremenog okvira za mjere državnih potpora u kriznim situacijama.

Tu potporu se planira dodijeliti kupcima toplinske energije čije je poslovanje ugroženo, a koji nisu obuhvaćeni uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije i za koje je nužno napraviti poseban program potpore, kroz koji će se poduzetnicima omogućiti dobivanje bespovratnih sredstava.

Među potporama namijenjenima poduzetnicima je i naknada za OIE i visokoučinkovitu kogeneraciju, za koju je uredbom smanjen kriterij potrošnje energije, što automatski povlači i proširenje kruga korisnika umanjene naknade.

Pravo na umanjenje naknade imat će prema uredbi poduzetnici s godišnjom potrošnjom od 500 megavatsati, što je upola manja potrošnja u odnosu na dosadašnji prag. Procjena je da će time biti obuhvaćeno više od 200 poduzetnika, kojima će na ovaj način biti osigurana ušteda od ukupno 104 milijuna eura.

Sektorske intervencije
Uz cijeli set potpora za poljoprivrednike i ribare, usvojena je i odluka o potporama male vrijednosti za drvoprerađivače i proizvođače namještaja. Za ublažavanje posljedica krize, kako je pojasnila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, iz državnog proračuna osigurat će se četiri milijuna eura, a kojima će se omogućiti investiranje u zelene i tehnološki napredne kapacitete, digitalizaciju i marketing.

U resoru ministra prometa Olega Butkovića, osigurano je 10,6 milijuna eura za subvencioniranje troškova prijevoznicima u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika, kojima će se pokrivati 0,16 eura po litri dizela, a ta će mjera biti na snazi do travnja iduće godine. U odnosu na trenutnu maksimalnu cijenu eurodizela, kako je izračunao Butković, time im je osigurano smanjenje cijene od 11,4 posto i zadržavanje troškova prijevoza za 3,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close