Izazovna godina za ratare: Hoće li žetva pokriti troškove?

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2023. u 08:59
Foto: Pixabay

“S obzirom da je prošla bila jako sušna i nije bilo prinosa, a ove godine male cijene s tolikim ulaganjima u repromaterijal, a s tako niskim cijenama koje se predviđaju pišu se crni dani”, rekao je Antun Vrakić iz Siče.

I ova je godina za ratare vrlo izazovna. Ogromni problemi prate proljetnu sjetvu. Ponajprije zbog vremenskih neprilika koje prate proljetnu sjetvu. Zbog čestih kiša još se sije kukuruz. Ozimu pšenicu napala je žuta hrđa koja bi prinos mogla smanjiti i do 50%. Sada strahuju hoće li u žetvi uspjeti pokriti visoke troškove proizvodnje, javlja HRT.

Žuta hrđa ponovno je na slavonskim poljima. Gdje se pojavi uništava urod.

“Prije sedam dana sam došao prihranit pšenicu. Kada sam prošao jedan krug s traktorom bio je sav žut. Shvatio sam da je bolest. Odmah sutradan išao sam tretirati”, rekao je Ivan Mandić iz Širokog Polja.

“Uz ovu pojavu žute hrđe, moramo zaštititi klas da bi spriječili i pojavu fuzarioza, a također taj dio tretmana će djelovati i na smeđu hrđu koja će se kasnije pojavljivati”, kaže dr. sv. Krešimir Dvojković, Poljoprivredni institut Osijek.

A sve to zbog ćudljivog vremena. Pa u nekim krajevima kasni i sjetva kukuruza. Sada usjeve zbog ovakvih uvjeta moraju pojačano štititi od korova i bolesti, a svaki je tretman dodatni trošak.

“Prvo blaga zima, onda visoka, niska temperatura, rose – to je pogodovalo bolestima. Ima ljudi koji su tretirali pšenicu dosad četiri puta, pa ni ona nije idealna”, kazao je Mandić iz Širokog Polja.

“S obzirom da je prošla bila jako sušna i nije bilo prinosa, a ove godine male cijene s tolikim ulaganjima u repromaterijal, a s tako niskim cijenama koje se predviđaju pišu se crni dani”, rekao je Antun Vrakić iz Siče.

Tako se iz godine u godinu smanjuju i površine pod kukuruzom.

“Ljudi su pratili kretanje cijena i druge kulture su bile vrlo konkurentne pogotovo sad suncokret prošle godine. I s obzirom na to da su sušne godine bile, orjentiraju se na kojekakve kulture koje mogu tome doskočiti”, napominje  dr. sc. Antun Jambrović s Poljoprivrednog instituta Osijek.

Klimatske promjene svakako donose neizvjesnost. Pa će im se poljoprivrednici morati prilagoditi. I to tehnologijom i agrotehnikom kako bi i u godinama kakva je ova imali što bolji urod i što manje štete.

Komentirajte prvi

New Report

Close