Iza liječnika KBC-a Rijeka novi je veliki uspjeh, evo što su uspjeli po prvi puta

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2021. u 09:40
Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Kao rezultat, bolesnik može osjetiti veću kontrolu nad pokretima tijela.

Pacijent u dobi od 60 godina, prvi je pacijent kojem je jučer u Kliničkom bolničkom centru Rijeka ugrađen uređaj za dubinsku mozgovnu stimulaciju (DBS) koji stimulira bazalne ganglije putem implantiranih elektroda. Dosad se ovaj uređaj koji se najčešće koristi kod pacijenata s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom, ugrađivao samo u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, piše Novi list.

– S obzirom na to da je KB Dubrava nacionalna COVID bolnica, a naš zajednički pacijent s Parkinsonovom bolesti iz susjedne zemlje trebao je pod hitno ugradnju neurostimulatora, organizirali smo zahvaljujući prof. dr. Darku Chudyju iz KB-a Dubrava, ravnatelju KBC-a Rijeka prof. dr. Alenu Ružiću te prof. dr. Darku Lediću i njegovom timu s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka, vrlo brzu zamjenu neurostimulatora. Dosad smo u KBC-u Rijeka indicirali tu metodu za različite neurološke probleme kod mnogobrojnih pacijenata i iza implantacije ih pratili, podešavali parametre stimulacije, titrirali terapiju i rehabilitirali mnogobrojne pacijente na Klinici za neurologiju. No, s ovim pokazujemo da imamo potencijala za rast i nadgradnju, a zna se da ugradnja DBS-a u pravo vrijeme smanjuje dugotrajno onesposobljenost, mortalitet i prijeme u bolnice kao i druge institucije za skrb i njegu, ističe predstojnica Klinike za neurologiju i zamjenica ravnatelja riječkog KBC-a doc. dr. Vladimira Vuletić.

DBS je medicinski uređaj, sličan pacemakeru, kod kojeg su elektrode postavljene u precizna ciljna mjesta u mozgu. Spojene su s pulsnim generatorom u prsištu koji generira visokofrekventnu elektrostimulaciju, što smanjuje simptome bolesti. Signali mogu omogućiti bolje funkcioniranje moždanih krugova koji kontroliraju pokret i blokirati neke od poruka mozga koje uzrokuju invalidne motoričke simptome.

Kao rezultat, bolesnik može osjetiti veću kontrolu nad pokretima tijela, zbog čega postaje lakše obavljati svakodnevne zadatke zbog čega je ovo vodeća operacijska metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovanom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate. DBS nije pogodan za sve pacijente te se kandidati za ugradnju ovog uređaja biraju na osnovi striktnih kriterija kojima se ocjenjuje moguća korist. DBS ugrađuje neurokirurg kirurškim zahvatom u educiranom DBS centru. S druge strane, neurolozi odabiru pacijente koji su kandidati za ugradnju ovog uređaja postavljanjem indikacije za primjenu ove metode, praćenjem i obradom prije zahvata i praćenjem poslije zahvata. Nadalje, neurolozi prilagođavaju dozu lijekova koja se kod ove metode može smanjiti za polovicu, podešavaju parametre mozgovne stimulacije i rješavaju sve eventualne komplikacije, izuzev neurokirurških koje se rješavaju kod neurokiruga.

Jučerašnju operaciju ugradnje DBS-a predvodio je prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju u Kliničkoj bolnici Dubrava, piše Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close