Iz Zadra leti kompanija prozvana zbog šverca

Autor: Goran Borković , 02. siječanj 2007. u 06:30

Beogradski Air Tomisko, koji je u Osijek dovozio ribu iz Afrike, prijavljen je UN-u u Somaliji zbog sumnje na ilegalni uvoz oružja, a u Air Tomisku kažu da su prevozili trikotažu i cipele

Posao stoljeća, vrijedan navodno milijardu dolara, što su ga sa sudanskom Vladom sklopile hrvatska tvrtka TVD Sistemi i Šipad iz Bosne i Hercegovine, već na samom početku zapao je u probleme. Beogradska zrakoplovna tvrtka Air Tomisko, angažirana da preveze montažne dijelove budućeg parlamenta u Rumbeku u Sudanu, nije u predviđenom roku uspjela prikupiti potrebnu dokumentaciju kako bi joj bilo odobreno obavljanje zračnog prijevoza u Hrvatskoj. Papirologija je sređena tek poslije ponoći u petak i prva od šezdeset pošiljki je otišla u Sudan. Problem je bio u dozvoli resornog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka koja je navodno izdana tek poslije brojnih pritisaka iz samog državnog vrha.

Iscurio kerozin
Prema izjavama direktora TVD Sistema, kompaniju Air Tomisko angažirala je švicarska Merkur Grupa koja je zadužena za prijevoz montažnih dijelova u Sudan. Air Tomisko je sa svojim avionom Iljušin Il-76 već poslovao u Hrvatskoj. Nedugo nakon osnivanja u srpnju prošle godine obavljali su prijevoz svježih grgeča iz Tanzanije u Osijek. Jednom prilikom iz krila njihova Iljušina prilikom polijetanja iscurio je kerozin nakon čega je avion napravio krug oko piste i sletio. Brzom intervencijom zaposlenih spriječen je požar. Upravo je taj incident bio jedan od razloga zbog kojih Air Tomisko nije mogao do dozvole. Kako doznajemo, na Ministarstvo su pritisak napravile i domaće aviokompanije koje se bave cargo prometom budući da su letovi za Sudan vrlo unosan posao. Prema riječima direktora Air Tomiska Tomislava Damjanovića, svaku od šezdesetak pošiljki kompanija će naplatiti 60.000 dolara, što znači da će tvrtka uprihoditi više od 3,5 milijuna dolara.

Prekršen embargo
Angažman Air Tomiska pravda se tvrdnjom da jedino ta kompanija u svojoj floti ima Antonov 12 koji s takvim teretom može sletjeti na pistu u Sudanu. Međutim, prema tvrdnjama hrvatskih vlasnika aviokompanija, koje potvrđuju i fotografije Antonova 12 u zadarskoj zračnoj luci, taj zrakoplov nije u njihovom vlasništvu, nego su ga iznajmili što je mogla napraviti i bilo koja druga tvrtka registrirana za obavljanje zračnog prijevoza. Osim toga, Air Tomisko što su ga osnovali bivši zaposlenici Kosmas Aira na čelu s generalnim direktorom Tomislavom Damjanovićem, prijavljen je promatračima Ujedinjenih naroda u Somaliji zbog sumnje da se preko njega ilegalno uvozilo oružje u tu državu, odnosno kršio embargo. UN je zatražio objašnjenje od Air Tomiska, srpske Vlade te vlasti Omana iz kojeg je doletio Iljušin Air Tomiska početkom kolovoza ove godine. Iz Air Tomiska su odgovorili da su iz Omana u Somaliju prevozili trikotažu i cipele što su potkrijepili otpremnicom. Međutim, Vlada Omana je poslala odgovor u kojem stoji da su avionom Air Tomiska iz Omana vraćali Somalijce koji su ilegalno boravili u toj državi. Zbog toga su promatrači UN-a najavili nastavak istrage o tom slučaju.

Posao vrijedan milijardu dolara

TVD Sistemi i Šipad grade rezidencijalne objekte Rumbeku, novom glavnom gradu južnog Sudana koji se tek treba izgraditi. Te su tvrtke pobijedile na natječaju Vlade regije južni Sudan zahvaljujući primjeni nove tehnologije građenja kuća. U građevinskim krugovima gotovo nepoznata kompanija tako je dobila priliku sudjelovati u poslu vrijednom oko milijardu dolara koji financiraju Ujedinjeni narodi i europske države. Prema riječima Darka Sigmunda, direktora TVD Sistema, gradit će i u Iranu i u Kataru, a pregovara se s Marokom i Libijom. Prvim letom za Sudan otišli su dijelovi budućeg parlamenta, a u sljedećih deset godina u gradu sa 150.000 stanovnika sagradit će se predsjednička palača, brojne stambene zgrade, fakulteti…

Komentirajte prvi

New Report

Close