FOTO: Iz voćnog vina u pivovari stvorili dezinficijens i darovali ga gradu

Autor: Darko Bičak , 07. svibanj 2020. u 07:43

Asortiman brenda Somersby proizvodi se u Koprivnici i izvozi u 20-ak zemalja svijeta, od Singapura do SAD-a.

Trendu da sve više tvrtki kreće u proizvodnju dezinfekcijskih i zaštitnih sredstva u cilju suzbijanja pandemije Covida-19 se ovih dana pridružio i Carlsberg Croatia.

Naime, u pogonu pivovare u Koprivnici su 4000 litara voćnog vina koje je trebalo postati osvježavajući cider Somersby preradili u dezinficijens za ruke, nazvali ga Čiste ruke i darovali svojim zaposlenicima kako bi oni i njihove obitelji bili još sigurniji.

Preostalu količinu su donirali lokalnoj zajednici, gradu Koprivnici, iz kojeg su dezinficijens usmjerili gdje je najpotrebniji. Tatjana Petričušić, menadžerica komunikacija i evenata u Carlsbergu, istaknula je kako teška vremena zahtijevaju kreativna rješenja:

“U pivovari smo na početku pandemije priručno stvorili dezinficijens u vlastitom laboratoriju. No, kako nemamo takve sirovine i opreme da sami proizvedemo veću količinu, pronašli smo partnere i u suradnji s njima proizveli vlastiti dezinficijens”, kaže Petričušić.

Oko 4000 litara voćnog vina su kroz dva procesa destilacije preradili u 70-postotni alkohol, a zatim proizveli dezinficijens koji su pakirali u 1200 polulitrenih bočica. Ovaj iskorak ipak ne znači da kompanija planira pokrenuti novi biznis jer kažu da nije isplativo dezinficijens proizvoditi od voćnog vina.

Kako je nedavno za Poslovni potvrdila Helle M. Petersen, predsjednica Uprave Carlsberga Croatia, asortiman brenda Somersby proizvodi se u Koprivnici i izvozi u 20-ak zemalja svijeta, od Singapura do SAD-a. U kategoriji cider pića Somersby je u Hrvatskoj, gdje se nudi u četiri od ukupno 10-ak varijanti, tržišni lider.

Komentirajte prvi

New Report

Close