‘Iz socijalizma smo zadržali sve što nije dobro’

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2012. u 14:57
Zvonko Kusić (PXL)

Traženje krivca: Vlada ima mnogo manji utjecaj, nego što mi doživljavamo, a kriza nije posljedica samo nečijih pogrešaka već i života na dug, kaže Kusić.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić u intervjuu za Večernji list istaknuo svoje podrijetlo iz radničke obitelji u Tkalčićevoj ulici gdje se živjelo “intenzivno, pučki i burno”, pa i “brutalno, s brojnim ljudskim dramama koje su nadmašivale one iz talijanskih filmova”.

Kazao je kako je Akademija organizirala veliki stručni skup o prometu prije nego što se šira javnost uopće bavila tom problematikom, "i već tada su u zaključcima istaknuli da ne smijemo zapustiti, nego da moramo razvijati željeznicu, a ne samo autoceste".

"Mi smo privilegirana generacija jer smo doživjeli tisućljetni san ostvarenja vlastite države. Sada se, međutim, ponekad čini da joj nismo dorasli i da se u njoj dobro ne snalazimo. Žalosno je da su mnoge stvari koje su prije bile dobro riješene i uređene nestale i za njima žalimo. Često je selektivno suočavanje s prošlošću. Često se stječe dojam da smo iz socijalizma zadržali sve ono što nije bilo dobro a iz kapitalizma prihvatili isto ono što je loše. Bez sumnje, u demokraciji je teže artikulirati ono što zovemo javni interes. Često se poziva na alarm zbog ugroženosti nacije na ovaj ili onaj način. Hrvatsku se ponajviše voli kada se puno i odgovorno radi i djeluje, uvažavajući relevantne svjetske kriterije, onda kada se uspoređujemo s najboljima, onda kada želimo doseći njihove standarde", kazao je za Večernji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Stari, i tebe smo zadržali iz socijalizma! Da li je i to pogreška?

New Report

Close