Iz proračunske pričuve ići će 3,8 mil. kn za isplatu minimalca

Autor: Suzana Varošanec , 14. veljača 2016. u 22:00
Agencija za osiguranje radničkih potraživanja ostala bez novca/Fotolia

Ministarstvo rada predložit će Vladi rješenje za isplatu minimalnih plaća oko 2000 radnika.

Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) u ovoj godini gomila neriješene zahtjeve samoblokiranih poslodavaca za isplatu minimalne plaće njihovim radnicima. Agencija te isplate ne može provesti do donošenja proračuna, što znači da trenutačno ne funkcionira zakonska zaštita koju je prošle jeseni uvela bivša Vlada, pa radnici opet trpe štetu.

Da bi država ispunila svoju obvezu, nužna je intervencija nove Vlade, potvrđuju u AORPS-u, a Banske dvore požuruju i sindikati. Njihov apel Vladi kako bi se što hitnije riješilo pitanje manjka novca, koje je rezultat spleta okolnosti, čini se, mogao bi biti ubrzo usvojen.   

Privremeno financiranje 
U tijeku je, naime, privremeno državno financiranje, kojim nova zakonska obveza kao stavka nije predviđena, što je logično jer je uvedena tek prošle jeseni, pa Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava najavljuje da će uputiti prijedlog Vladi da se ta obveza podmiri na teret proračunske zalihe. Novac za tu namjenu nije planiran Odlukom o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika državnog proračuna RH u prvom tromjesečju 2016., navodi ravnatelj AORPS-a Zoran Ostović.

 

2milijuna

kuna isplatio je dosad AORPS za minimalce 606 radnika

Kako napominje, konkretna obveza za državu uvedena je izmjenama Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, koje su stupile na snagu 1. rujna 2015. U prvom tromjesečju 2015., koje je referentno razdoblje za privremeno financiranje u ovoj godini, ta aktivnost Agencije nije ni postojala, objašnjava Ostović.  S problemom s kojim se trenutačno suočavaju radnici prošloga su tjedna  premijera Tihomira Oreškovića upoznali i sindikati tražeći žurno rješenje.

Na sastanku u Vladi iznijeli su i brojke, a kako se doznaje, predsjednik URSH Ozren Matijašević istaknuo je kako je prema stanju od 1. veljače time pogođeno oko 2000 radnika koji rade kod 155 poslodavca, a Agenciji za isplatu nedostaje  3,8 milijuna kuna. Kako poslodavci zbog financijskih problema ne mogu isplatiti plaću, s isplatom zajamčenog minimalca trebala bi uskočiti državi, slažu se u nadležnim resoru rada, čija je analiza pokazala da neko drugo rješenje pored navedenog zapravo ne postoji. 

Tema iduće sjednice Vlade 
Uvažavajući gospodarsku situaciju poslodavaca te egzistencijalnu situaciju radnika kojima nije isplaćena plaća i njihovih obitelji, navode, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava predložit će Vladi osiguranje sredstava za evidentirana, a neizvršena potraživanja radnika po tom osnovu na teret proračunske zalihe. Očekuje se da će taj prijedlog naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade. Inače, osiguranje potraživanja radnika u slučaju blokade računa poslodavca, novi mehanizam za potencijalno dokidanje velikog problema rada bez isplate plaća, počelo je donositi konkretne rezultate, pa je do kraja 2016. AORPS isplatio minimalne plaće za 606 radnika u iznosu od 2.091.962 kune. 

Komentirajte prvi

New Report

Close