Iz ovog malog slavonskog sela nitko ne planira otići, sami proizvode i svoju hranu

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2024. u 09:24
Foto: Pixabay/Ilustracija

Iako nemaju ni liječnika, ni školu, ni trgovinu, 30-ak stanovnika ne razmišlja o odlasku iz tog kraja.

Naselje Kladavac u Vukovarsko-srijemskoj županiji tek je nedavno dobilo asfalt i vezu sa svijetom. Iako nemaju ni liječnika, ni školu, ni trgovinu, 30-ak stanovnika ne razmišlja o odlasku iz tog kraja, javlja HRT.

Okružena šumskim mirom, gospođa Marija dane provodi uz ručni rad i cvijeće koje kod nje cvjeta i miriše čak i zimi. “Ja sam potpuno ispunjena sa svojim životom i ne bi ga mijenjala za život ni u metropoli,vjerujte”, rekla je Marica Barić.

U maloj kući uz sam rub šume odgojila je petero djece. Sami proizvode hranu. “Ima njih 20 i četri pijetla imamo svoja jaja, tako da nije važno jesu li euro, dva ili tri kad imaš svoje”, nadovezala se.

Iako u naselju Kladavac nemaju trgovinu, školu i liječnika, život joj je, kaže, ispunjen. “Mir, tišina i spokoj. U životu si postigao sve što si htio i sad uživaš u onome za što si se trudio”, dodala je Marica.

Kladavac broji 30 stanovnika

U naselju ih je samo 30-ak i svi su kao jedna obitelj. Ne prođe dan da Barići ne obiđu susjeda Antu koji živi sam. “Kad god idemo negdje pogledamo dimi li se iz dimnjaka da vidimo je li djed dobro”, rekao je Marko Barić.

A on svaki dan Kladavcem šeće i na sav glas pjeva. Iako su mu 92 godine, zdravlje ga, ističe, odlično služi.  ” Ti ako si bolestan i ti imaš hrpu novaca to je uzalud, a onako ako si ti živ i zdrav to ti je bogatstvo”, istaknuo je Ante Markanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close