Amerikancima odobren zahtjev za crpljenje podzemnih voda ispod njihovog Veleposlanstva u Zagrebu

Autor: Marija Brnić , 11. svibanj 2022. u 06:42
Američko veleposlanstvo za projekt crpljenja podzemnih voda ispod kompleksa u Buzinu ne treba dozvole, potvrdilo Ministarstvo/PD

Ministarstvo je, naime, odobrilo Veleposlanstvu SAD-a da za takav projekt ne mora provoditi postupak procjene utjecaja na okoliš.

Otkad je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj izmješteno izvan centra Zagreba, ono djeluje kao fortifikacija i izolirana cjelina, a sve aktivnosti imaju sigurnosnu komponentu.

Stoga je i informacija da su kod nadležnih institucija Amerikanci zatražili dozvole za projekt crpljenja podzemnih voda ispod kompleksa svog veleposlanstva u Buzinu u startu logično dočekana kao još jedna mjera jačanja njihove sigurnosti.

Međutim, crpljenje vode Veleposlanstvo traži iz posve drugog poriva. Kako se iz odluke Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja može iščitati, Veleposlanstvo ima namjeru bušiti zdenac iz kojega će crpiti vodu za zalijevanje zelenih površina unutar buzinskog kompleksa.

Ministarstvo je, naime, odobrilo Veleposlanstvu SAD-a da za takav projekt ne mora provoditi postupak procjene utjecaja na okoliš, kao ni glavnu procjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, uz obrazloženje da se područje zahvata ne nalazi na području koje je zaštićeno, u neposrednoj blizini lokacije se ne nalaze površinski tokovi, a postojeća vodocrpilišta su na dovoljnoj udaljenosti i neće biti ispuštane otpadne vode.

I utjecaj na hidrogeološke značajke ocijenjen je zanemarivim, budući da, kako se navodi, Veleposlanstvo namjerava crpiti do 8 tisuća kubnih metara vode godišnje. Tom količinom navodnjavat će, kako stoji u dokumentaciji, 1,3 hektara zelene površine u dvorištu Veleposlanstva SAD-a.

Navodnjavanje će se provoditi postojećim sustavom podzemnih skočnih prskalica pa se u rješenju Ministarstva konstatira i da zahvat neće imati utjecaja na okoliš ni u smislu povećanja razine buke u okolišu.

Komentirajte prvi

New Report

Close