Iz Brodosplita kreću prva dva segmenta mosta Ston

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2022. u 22:00
Jedan segment težak je 323, a drugi 353 tone/I. Čagalj/PIXSELL

Jedan segment (A) je dužine 93,8 metara i težine 323,30 tona, a drugi (B) je dužine 60 metara i težine 352,7 tona.

U Brodosplitu je počeo ukrcaj i pripreme za transport prva dva segmenta čelične konstrukcije mosta Ston na trasi pristupne ceste za Pelješki most, a polazak ta dva segmenta planiran je u srijedu, priopćeno je u utorak iz Brodosplita.

Jedan segment (A) je dužine 93,8 metara i težine 323,30 tona, a drugi (B) je dužine 60 metara i težine 352,7 tona. Segmenti će baržom Golia i remorkerom Storione biti dopremljeni do pristaništa na gradilištu mosta.

Prošli tjedan na gradilište je odvezena teška skela za potpornje gradnje mosta i dizalica Manitowoc kojom će se segmenti montirati u konstrukciju mosta.

Cijeli raspon se sastoji od šest segmenata za most ukupne dužine 485 metara koji će iznad stonskog zaljeva spajati dva tunela, ima pet stupova i dva upornjaka i bit će visok 40 metara, izvijestili su iz Brodosplita.

Podsjetimo, most Ston jedan od najkompleksnijih dijelova cjelokupnog projekta pristupne ceste prema Pelješkom mostu gdje radove izvodi grčki Avax.

Radi se o sustavu tunel-most-tunel, a jedan od njih, Polakovica, iskopan je sredinom srpnja prošle godine u dužini 1242 metra. Drugi tunel, Supava, dugačak 1290 metara, probijen je u studenom.

Pristupne ceste Pelješkom mostu, ukupne dužine 30 kilometara, vrlo su zahtjevan projekt zbog brojnih objekata i nepristupačnog terena na trasi.

Komentirajte prvi

New Report

Close