Jačaju suradnju s Hugo Bossom, a odnedavno imaju i internetsku trgovinu

Autor: Suzana Varošanec , 27. rujan 2018. u 13:25
Perković je za bivšeg poslodavca ostvario zapažene rezultate na povećanju prihoda i na rastu profitabilnosti, što već dugo žele i Varteksovi dioničari/Marko Jurinec/PIXSELL, PD

Smatram da tvrtka ima odlične preduvjete da ponovo započne uspješno poslovati, naglašava novi predsjednik Uprave.

Veliki varaždinski tekstilac Varteks, vodeća tvrtka modne i tekstilne grupacije koja zapošljava više od 1000 ljudi te ove godine obilježava 100 godina poslovanja, ponovo plijeni, i to čini se zbog izgleda da iza sebe ostavi najveći dio problema iz višegodišnjeg procesa restrukturiranja.

Naime, nakon niza godina obilježenih procesima prevladavanja poteškoća, podsjetimo i uz velik otpis obveza uz podršku države i banaka u predstečaju, tvrtka je dokapitalizirana u prvom polugodištu ove godine, dok su od sredine ljeta postale vidljive i upravljačke promjene. No, sad je i to pitanje prelomljeno: po odluci Nadzornog odbora funkciju predsjednika Uprave Varteksa preuzeo je Ivan Perković, umjesto dosadašnjeg Zorana Košćeca. U prvoj izjavi za medije nakon što je preuzeo novu funkciju Perković ističe da je Varteks zadnjih godina kontinuirano prolazio kroz procese restrukturiranja zbog negativnih trendova u tekstilnoj industriji, a procesom dokapitalizacije započelo je novo restrukturiranje, u okviru kojeg se pokreće i razvojna faza.

"Smatram da tvrtka ima odlične preduvjete da ponovo započne uspješno poslovati. Radi se o kompaniji koja je i dalje prepoznatljiv modni brend prije svega po kvalitetnim i dugotrajnim materijalima, ima 100-godišnju tradiciju i zaokružen poslovni proces", kaže Perković. Promjena na čelnoj poziciji varaždinske tvrtke pripremljena u tišini, međutim, na valu je pozitivnih operativnih rezultata iz prvog polugodišta, te je praćena velikim očekivanjima da Varteks dođe u fazu stabilizacije i normalizacije svog poslovanja. Naime, u prvom polugodištu tvrtka ostvaruje pozitivnija kretanja, i kako je potvrđeno, značajno bolji trend s obzirom na prethodna razdoblja. Perković kao nositelj nove dionice u razvoju kompanije, sa zadatkom realizacije razvojnih projekata, sad doslovno drži ključeve za Varteksov održivi razvoj u budućnosti.

Stoga, ključni su potezi koje će vući, a o tome se komunicira "na kapaljku". No, znakovito je povjerenje koje uživa zbog bogatog iskustva s procesima restrukturiranja. Uz to, za bivšeg poslodavca tvrtku RALU Logistika, kao šef njezine Uprave ostvario je zapažene rezultate, kako na povećanju prihoda, tako i na rastu profitabilnosti, što je za Varteksove dioničare već dosta dugo misaona imenica. Zadnje dvije godine ostvareni gubici Varteksa ukupno iznose oko 45 milijuna kuna, od čega je lanjski oko 29 milijuna kuna, dok su ukupni prihodi na razini od oko 150 mil. kuna.  Upravu Varteksa napušta njezin dosadašnji šef Košćec, koji je ovoj modnoj i tekstilnoj tvrtki na čelu bio punih 13 godina, od čega praktički zadnjih 10 u znaku njezinih, ali i sektorskih poslovnih poteškoća.

 

45 milijuna

kuna iznose gubici Varteksa u zadnje dvije godine

Podsjetimo, za tekstilce je generalno loše razdoblje krenulo i prije 2009., a problemi su se intenzivirali u paketu s krizom i jačanjem konkurencije s Dalekog istoka. Košćec je Varteks održao iznad površine, a  inače i sam dioničar s ne baš malim udjelom, i dalje nastavlja s aktivnostima u formi savjetnika Uprave na planu razvoja strateških projekata.  Kad je riječ o strategiji, nagađanja su vezana uz pitanje je li ova promjena u znaku kontinuiteta ili zaokreta, što bi trebalo biti jasnije uskoro. Zasad je 'zakopčan' i novi predsjednik Nadzornog odbora Varteksa Nenad Bakić. Sudjelovanje u dokapitalizaciji Varteksa Bakića je lansiralo na prvo mjesto top 10 držatelja te vrijednosnice, pa je nova pozicija i opredmećena kroz Bakićevu čelnu funkciju u nadzornom tijelu kompanije. Iako posve razumljivo zainteresirana strana, Bakić nije želio komentirati ni promjene u Upravi, a ni dolazak Perkovića u Varteks u srpnju na funkciju člana Uprave zaduženog za financije i restrukturiranje.

Prema Bakiću sve je jasno iz kompanijskog priopćenja, što bi značilo da i njega sad zanimaju djela i rezultati. Kako na planu financijskog restrukturiranja stvari stoje, posebno dogovora o reprogramu s financijskim vjerovnicima, uključujući i HBOR, kakve su eventualne potrebe za novom rundom "dokapa" te što je s prodajom non core imovine kao i imovine u bivšoj državi, samo je dio seta pitanja koji čeka novu Upravu, odnosno samog Perkovića.

Naime, doznajemo da će Uprava Varteksa, nakon kratkog razdoblja od srpnja od rujna kad je bila dvočlana, ponovo funkcionirati kao jednočlana, što znači najveću moguću koncentraciju i operativnost.  Perkovićev plan podrazumijeva više 'krakova' djelovanja, što nam je potvrđeno.  "Ubuduće se namjeravamo u većoj mjeri približiti mlađim poslovnim ljudima koji drže do stila odijevanja i koji će prepoznati visoku razinu kvalitete uz jasno zadržavanje postojećih kupaca vezanih uz naš brand.

Također, intenziviramo suradnju s inozemnim partnerima Hugo Boss i švedska modna kuća J. Lindeberg i radimo na otvaranju novih kanala prodaje, pa je tako odnedavno u funkciji naš novi web shop2, kaže Perković koji je tijekom bivšeg mandata predsjednika Uprave RALU Logistike, regionalnog lidera u segmentu prijevoza i logistike robe u kontroliranim temperaturnim uvjetima, zaslužan i za širenje mreže partnera i preuzimanje logističkih kapaciteta u Srbiji. Prije dolaska u RALU logistiku, radio u revizorskoj kući PricewaterhouseCoopers (PwC).  

Komentirajte prvi

New Report

Close