Ivan Bušljeta se udružio s Klemmom, kupuju Aquarius na Zrću i otvaraju novi klub

Autor: Marija Crnjak , 15. ožujak 2019. u 08:32
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Osnivaju novu tvrtku koja će potpisati kupoprodajni ugovor, a pregovara se i za franšizu kluba Space s Ibize.

Nova sezona na najpoznatijoj jadranskoj partijanerskoj plaži Zrće donosi značajno vlasničko preslagivanje koje se upravo dovršava, a rezultat će biti otvaranje novih klubova namijenjenih nešto ozbiljnijoj publici dubljeg džepa. Kako doznaje Poslovni dnevnik, vlasnik kluba Papaya Ivan Bušljeta i zaštitar Josip Klemm, ujedno koncesionar na pomorskom dobru na Zrću, zajedničkim snagama kupuju klub Aquarius i već ovog ljeta otvaraju novi klub Nomad koji se već ambiciozno reklamira na društvenim mrežama. 

Vijest o prodaji nam je potvrdio Zrino Alpeza, suvlasnik Aquariusa, pojasnivši da se radi o svojevrsnoj smjeni generacija na globalno poznatoj novaljskoj plaži. Kako je poznato, Alpeza je jedan od troje osnivača Aquariusa u Zagrebu i Zrću, uz Miljenka Zadru i Anu Bram. "Istina je da smo potpisali predugovor o prodaji kluba, no radi se o procesu koji još traje jer se osniva nova tvrtka s kojom bi se naposljetku trebao potpisati i kupoprodajni ugovor, što očekujemo da bi se trebalo dogoditi u narednih nekoliko tjedana. Na prodaju smo se odlučili jer više nismo u godinama u kojima možemo uspješno voditi tako velik posao.

I Bušljeta i Klemm su mlađi od nas i možemo reći da se na neki način radi o smjeni generacija", ispričao je Alpeza, pojasnivši da se prodaja odnosi samo na novaljski klub, dok zagrebački Aquarius i dalje ostaje u njihovom vlasništvu.  Kupci zasad nisu htjeli davati službene izjave, dok se ne okonča proces kupoprodaje. No, doznajemo da novi vlasnici uz potpunu rekonstrukciju objekta Aquariusa, planiraju otvaranje novog kluba Nomad koji će biti kombinacija kluba, restorana i cabareta. Klub po uzoru na one na grčkom otoku Mykonosu bit će namijenjen malo starijoj publici od one koja se uobičajeno može vidjeti na partijima na Zrću, odnosno zahtjevnijoj publici od 30, 40 godina koja je spremna izdvojiti više novca za luksuzan proizvod.

 

20 godina

traje koncesija na Zrće koju je 2017. dobio Klemmov tim

Također, ideja je da se kupi franšiza za klub Space, inače svjetski najnagrađivaniji klub s Ibize, o čemu se već vode pregovori koji bi novo ime na Zrće mogli dovesti za sljedeću ljetnu sezonu. Ni to nam nisu mogli službeno potvrditi Bušljeta i Klemm, kojem je ovo inače prvi službeni ulazak u klupski biznis, iako je kroz suradnju u zaštitarskom poslu na Zrću već godinama. Usto, kako je poznato, Klemm je u partnerstvu s lokalnim "igračima" u konzorciju Cocomo 2017. godine od Ličko senjske županije dobio koncesiju na pomorskom dobru plaže Zrće na 20 godina, a plan je bio uložiti u infrastrukturu, bez gradnje klubova, što je bio uvjet ostalih klubova da se ne žale na rezultate natječaja.

Naime, Klemmov glavni rival u utrci za pomorsko dobro bio je konzorcij Black Sheep, u čijem je sastavu bila i Bušljetina Papaya.  Zajednička kupnja Aquariusa iz te se perspektive čini kao win-win situacija za oba poduzetnika koji su već utvrdili da se ulaganje na Zrću itekako isplati.

 

Alpeza

Potpisali smo predugovor o prodaji. Nismo u godinama da možemo uspješno voditi tako velik posao.

Prema zadnjim dostupnim podacima s Fine, tvrtka Aquarius-klub u 2017. ostvarila je 14,3 milijuna kuna prihoda, uz dobit od 234 tisuće kuna, dok je tvrtka Aquarius Zrće imala prihod od 2,4 milijuna kuna, s dobiti od 452 tisuće kuna. Mondo u čijem sastavu posluje Papaya, čiji su osnivači Ivan Bušljeta i Ozren Brunović, imao je u 2017. godini 30 milijuna kuna prihoda, uz neto dobit od 4,1 milijun kuna. I Aquarius i Papaya na Zrću su od 2002. godine.

Uz ta dva kluba na Zrću posluje Kalypso tvrtke Cissa novaljskog poduzetnika Borisa Šuljića, u čijem je vlasništvu i Hotel Boškinac. S Kalypsom je započela cijela priča s partijanerskom plažom, a najmlađi je klub Noa Beach Club kojeg su 2011. otvorili osnivači Noa Grupe, Zlatko Balaško, Ivan Jokić i Zrinka Panjol-Tuflija. Noa Grupa, u čijem sastavu su i zagrebačka kavana Johann Franck, Kic i Vidikovac, u 2017. je imala prihod od 41 milijun kuna s 5,3 milijuna kuna dobiti. Lani su otvorili i Noa glamping resort s 50 luksuznih vila u neposrednoj blizini Zrća. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zar će itko normalan povjerovati kako je referenca rada u specijalnoj policiji ključna za biznis klupskog ugostiteljstva?

U tržišnim ekonomijama taj biznis otvaraju disk-jockeyi ili konobari sa smislom za biznis, jer oni kroz praksu steknu ključne kompetencije. Ali kod nas više skoro nigdje nema uvjeta slobodnog tržišta, od 1945. naovamo, jedini zamah pravog privatnog poduzetništva bio je za kratko vrijeme Ante Markovića, sve ostalo se odvija pod kontrolom Komiteta.

Sve ok samo ovaj razlog prodaje je vrlo nategnut. Vjerojatno je pravi razlog drugdje ali to je njihovo pravo. Kako nisu u godinama da vode biznis, pa vani ljudi preko 40 i 50 vode najbolje poslove. Pogledajte Buffeta u kojim godinama je aktivan.

New Report

Close