Velika hrvatska IT tvrtka Hangar 18 u blokadi, otpustili petinu od 100 radnika

Autor: Bernard Ivezić , 01. kolovoz 2019. u 08:53
Mario Kralj, vlasnik i direktor Hangara 18

Tvrtka iz Koprivnice dobila je i 920.000 bespovratnih kuna za internacionalizaciju poslovanja.

Tvrtka Hangar 18, jedan od najvećih trgovaca potrošačkom elektronikom u Hrvatskoj i tvrtka koju je prije dvije godine Deloitte proglasio jednom od 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi, sada ima blokiran račun i ako to ne riješi, prijeti joj stečaj.

Jedna banka kreditor sjela je na račun trgovca u strahu da je prvak u brzom rastu prihoda počeo posustajati pod podjednako brzorastućim obvezama, koje su s 57,9 narasle na 83,8 milijuna kuna. Koprivnička je tvrtka kao prvu mjeru otpustila petinu od 100 zaposlenika.

Traži se rješenje
Mario Kralj, vlasnik i direktor Hangara 18 potom je na webu kompanije objavio priopćenje u kojem navodi da nakon 15 godina poslovanja "ulaze u fazu restrukturiranja". "To znači da će u dogovoru s bankama pokušati pronaći najbolje rješenje za postojeću situaciju. S druge strane, s obzirom na broj zaposlenih, djelatnosti s kojima se bavi i tržištima na kojima posluje, Hangar 18 će provesti određene organizacijske promjene i uvesti poboljšanja u poslovne procese", navodi Kralj.

 

148 milijuna

kuna prihod tvrtke Hangar 18 u 2018. godini

Usto dodaje da je "svima u interesu da tvrtka sa 100 zaposlenih opstane na tržištu i da dalje normalno funkcionira, jer osim Hrvatske posluje u 8 zemalja". Hangar 18 je u posljednje vrijeme bio u velikom zaletu.

Prije šest godina na tržište je izbacio smartphone pod vlastitim brendom, Nou, te prvi put udvostručio prihod, i to na 24 milijuna kuna. Godinu kasnije prihod mu je skočio na 51,7 milijuna kuna pa 73,8 milijuna da bi 2018. zaključio sa 148 milijuna kuna prihoda. Izvoz je u isto vrijeme od nule narastao na 69,9 milijuna kuna. Operativna dobit skočila je s 5,7 na 27,4 milijuna kuna, a neto dobit je s 3,7 dogurala do 5,7 milijuna kuna i u cijelosti je reinvestirana.

Širenje izvan granice
Veliki zalet Hangar 18 imao je i na međunarodnom planu. Početkom godine tvrtka je dobila 920.000 kuna bespovratnih sredstava na natječaju za internacionalizaciju poslovanja MSP-a nakon čega je Kralj izjavio da očekuje da će mu to pomoći da poveća prodaju za 25 posto i izvoz za 26 posto. Blokada računa događa se u iščekivanju idućeg velikog poslovnog pothvata tvrtke, najavljenog za jesen.

Nedavno je vlasnik i direktor tvrtke izjavio je da je našao strateškog partnera i da u Koprivnici najesen otvara tvornicu televizora. Trenutačno televizore, koji su im hit proizvod, tvrtka sklapa u logističkom centru vrijednom sedam milijuna kuna za što su iz EU fondova povukli 2,5 mil. kuna subvencije. Do završetka izdanja Mario Kralj je bio nedostupan za dodatna pojašnjenja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zar ne bi ovim uspjesnim deckima netko mogao pomoci? Zar vise nema mecena, ili su sve “vec isisali”? Steta je da ode u stecaj tako kvalitetna mlada kompanija sa mladim ljudima! Druga steta je sto vec isti ljudi rade preko druge kompanije!😳😳😳

New Report

Close