Tri sektora u Hrvatskoj bit će najveći dobitnici Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om

Autor: Marija Brnić , 06. prosinac 2022. u 11:59
Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja imat će pozitivan učinak na prijenos znanja/Shutterstock

Komu će najviše pogodovati izbjegavanje dvostrukog oporezivanja sa SAD-om?

Nakon tri desetljeća pregovaranja, predstavnici Hrvatske i SAD-a u Washingtonu sutra konačno zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Hrvatska jedina u EU i NATO-u nije dosad regulirala taj odnos.

Analitičari su ranijih godina ocjenjivali kako samo potpisivanje sporazuma neće rezultirati naglom navalom američkih ulagača u Hrvatsku, niti će otvoriti nove poslove hrvatskih tvrtki na američkom tržištu, već će prvenstveno koristiti tvrtkama koje već posluju, jer će ih manje porezno opteretiti i podići konkurentnost.

No, prilike se posljednjih godina mijenjaju, pa se čini da će broj onih kojima će sređivanje fiskalnih odnosa između dvije zemlje goditi ipak biti nešto značajniji. Što će to konkretno značiti i komu će najviše pogodovati izbjegavanje dvostrukog oporezivanja?

Uspon na ljestvici
SAD dugo nije bio među većim investitorima u Hrvatskoj, no to se zadnjih godina značajno promijenilo. Najduži ulagački staž ima Steve Bubalo, američki poduzetnik hrvatskih korijena koji je uložio u poljoprivredno gospodarstvo Vrana kraj Biograda, te seoski turizam u Baranji, a kao jedno od velikih preuzimanja svakako je bilo Barrovo preuzimanje Plive 2006., kojeg je potom preuzela izraelska Teva.

No, nakon ulaska u EU, a naročito posljednjih nekoliko godina, zaredale su ozbiljnije investicije, poput ulaganja IBM-a u Centar za tehničku podršku u Zagrebu, prije dvije godine njujorški One Equity Partners investirao je 200 milijuna dolara u Infobip, a ljetos je Goldman Sachs, zajedno s japanskom SoftBank, investirao 500 milijuna eura u Rimac Grupu.

Istovremeno je u Savskom Marofu obilježen početak radova na novom proizvodnom pogonu američkog Pfizera za proizvodnju inovativnih bioloških lijekova, u koji ulaže 100 milijuna eura. SAD se tako uspinje na ulagačkoj ljestvici te je od 1993. do kraja drugog kvartala ove godine uloženo više od 595 milijuna eura, te se zahvaljujući posljednjim ulaganjima zasjeo na 15. mjesto.

595

milijuna eura uložili su američki investitori u Hrvatsku od 1993.

Zanimljivo je i da hrvatska ulaganja u SAD u protekla tri desetljeća, za naše prilike, nisu beznačajna. Iznose više od 73 milijuna eura, a među onima koji su u SAD-u pokrenuli proizvodnju je, primjerice, Podravka. Među glavnim izvoznicima već godinama je uz Plivu i karlovački HS Produkt.

Robna razmjena posljednjih godina također raste, a posebice u posljednjih godinu dana i na krilima uvoza američkog LNG-a. Hrvatska je inače u robnoj razmjeni uglavnom fokusirana na tržište EU, te susjednih zemalja, no SAD se zahvaljujući LNG-u progurao među glavne trgovinske partnere, na sedmo mjesto.

U prvih devet mjeseci, uvoz iz SAD-a iznosio je više od 2,07 milijardi eura i na godišnjoj razini porastao je za 703%, a iz Hrvatske je izvezeno roba za 349 milijuna eura (pad od 17%).

Prema procjenama AmChama, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja imat će pozitivan učinak na prijenos znanja, zbog troškova poreza po odbitku na pružanje određenih usluga i autorskih naknada, te troškova oporezivanja rada, što je posebice važno za IT sektor i mala i srednja poduzeća.

Hrvatske tvrtke koje osnivaju tvrtke-kćeri u SAD podliježu saveznom i državnom porezu na dobit, a plaćanje dividende podliježe porezu od 30%. Budući da je stopa poreza na dobit u Hrvatskoj 12 ili 18%, AmCham ocjenjuje da je kumulativna stopa poreza SAD-a vrlo obeshrabrujuća za hrvatske tvrtke.

Tvrtka u Hrvatskoj koju ima američko poduzeće plaća porez na dobit po stopi od 18%, a prema matičnom društvu u SAD-u ima tri isplate godišnje, za kamate i autorske naknade, te dividende, plaća porez po odbitku po stopama od 12, odnosno 15%, a samo neto iznos nakon oporezivanja se može isplatiti matičnom društvu u SAD-u.

Sporazum će omogućiti da se oslobodi tih plaćanja, te se puni iznos uplati matici, što čini Hrvatsku atraktivnijom kao ulagačkom i poslovnom destinacijom.

Manje opterećenje
”Ovo je značajan korak za poslovnu zajednicu u SAD-u i Hrvatskoj koje su dugi niz godina zagovarale pokretanje pregovora o potpisivanju ovakvog Ugovora.

Ovaj korak je posebno bitan za AmCham i njegove članove obzirom da je još 2018. pripremio početnu argumentaciju za sklapanje Ugovora i okuplja tvrtke koje su najviše uključene u trgovinske i investicijske tokove između Hrvatske i SAD-a”, rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham Hrvatska.

Sklapanje ugovora donijet će manje financijsko opterećenje za poduzeća, a s hrvatske strane posebno će to biti zanimljivo IT sektoru, kao i prehrambenoj te farmaceutskoj industriji, dok će s američke strane otvoriti prostor za suradnju malim i srednjim poduzećima koja do sada nisu bila zastupljena u Hrvatskoj.

U HGK pozdravljaju potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, te ističu da je, premda do njegove pune primjene ostaje još neko vrijeme, za očekivati da će se pozitivno odraziti na ukupne gospodarske odnose između dviju zemalja, međusobnu trgovinu, te će posebno olakšati i međusobne investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close