Istup adresiran na Knighthead?

Autor: Jadranka Dozan , 06. prosinac 2018. u 22:00
Premijer vrlo neodređeno o Sberbanku/M. Lukunić/PIXSELL

Tvrdnje Sberbanka o ponudama za Agrokor premijer zasad odbija komentirati.

Savjetnik predsjednika uprave Sberbanka i 'specijalac' te ruske banke za Agrokor Maksim Poletajev zaintrigirao je ovotjednim istupom putem Reutersa, kojemu je, među ostalim, rekao da im već stižu ponude za prodaju udjela u 'novom Agrokoru' i da ih zasad razmatraju.

Posljednje poruke Poletajeva su, prema ocjenama domaćih financijaša, u prvom redu adresirane na najveće rollup-kreditore ili, konkretnije, na američki Knighthead.

Postizanjem nagodbe on je s obzirom na osigurače i klauzule ugrađene u tzv. Ugovor o najstarijem kreditu, u nešto komotnijoj situaciji nego veliki vjerovnici poput Sberbanka, koji za tražbine slijedom nagodbe dobivaju vlasništvo u novoj krovnoj kompaniji.

To se smatra konstelacijom koja prirodno izaziva tenzije između tih skupina vjerovnika starog Agrokora. Novinari su za komentar izjava iz Sberbanka upitali i premijera Andreja Plenkovića, ali on se, očekivano, nije želio u to upuštati.

Ne želi, kaže, špekulirati na temelju napisa u medijima, a više će znati kad bude razgovarao s predstavnicima ruske banke. "Važno je da se novi Agrokor nakon nagodbe transformira vlasnički", kaže premijer, a Vlada će to pratiti u kontekstu interesa vezanih uz održivost i stabilnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close