Istraživanje: Raste broj žena na upravljačkim pozicijama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2014. u 15:15
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Istraživanje o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama u hrvatskim tvrtkama, koje je danas predstavljeno u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), pokazalo je da su žene još uvijek podzastupljene iako je zamjetan pozitivan trend, pa je u odnosu na 2011. udio žena na upravljačkim mjestima u hrvatskih tvrtkama porastao za 24,17 posto.

Istraživanje o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama u hrvatskim tvrtkama, koje je danas predstavljeno u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), pokazalo je da su žene još uvijek podzastupljene iako je zamjetan pozitivan trend, pa je u odnosu na 2011. udio žena na upravljačkim mjestima u hrvatskih tvrtkama porastao za 24,17 posto.

Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 168 od 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Hrvatskoj, pokazalo je da su žene na rukovodećim pozicijama u upravama, te upravnim i nadzorim odborima tvrtki zastupljene s 24,25 posto (19,53 posto 2011.). Među predsjednicima uprava, međutim, svega je 9,4 posto žena, a na čelu nadzornih odbora 14,3 posto.

Udio žena u upravama i upravnim odborima tvrtki porastao je u odnosu na 2011. za 33 posto a udio muškaraca pao za gotovo osam posto, no uz nastavak ovakvog trenda uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama Hrvatska bi mogla postići tek 2025. godine, upozorila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Lubičić govoreći o istraživanju koje je provedeno u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i HUP-om.

Podatak o 32 posto žena u rukovodećim strukturama u društvima s ograničenom odgovornošću pokazuje, smatra Ljubičić, da se žene sve češće upuštaju u poduzetničke vode i osnivaju tvrtke kojima su vlasnice i direktorice.

No, ženama su znatno manje dostupna vodeća mjesta u dioničkim društvima, gdje su zastupljene sa 17 posto. Ta su mjesta značano bolje plaćena i samim tim zanimljivija muškarcima, a time i manje dostupna ženama, kaže Ljubičić.

Iz istraživanja proizlazi da tipični muškarac član upravnog tijela tvrtke u Hrvatskoj ima završen ekonomski fakultet, te je u dobi između 40 i 44 godina života. Sudjelovanje u upravnom tijelu dostupno mu je već u dobi od 25 do 29 godina, a u upravljanju tvrtkom sudjeluje čak i iza 65-te godine života.

S druge strane, iako je tipična žena članica upravog tijela tvrtke također ekonomistica i ima između 40 i 44 godina, njezine šansu da sudjeluje u upravnom tijelu tvrke rastu tek oko 34. godine života, a u upravljanju ne sudjeluje nakon 55 godina starosti.

Istraživanje ukazuje na postojanje "staklenog labirinta" kada je u pitanju jednak pristup žena i muškaraca pozicijama na kojima se donose odluke. Država se s tim mora suočiti i pronaći način kako ubrzati procese da se dođe do ravnomjerne zastupljenosti žena i muškaraca u upravljačkim strukturama, zaključila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića iznenadilo je što rezultati istraživanja pokazuju pozitivan trend unatoč teškom stanju na tržištu rada i u zapošljavanju žena.

"Nema više podjele na ženske i muške poslove, postoji samo tržište rada i nečija sposobnost da se obavlja određeni posao", rekao je Mrsić istaknuvši da treba postupno mijenjati svijest i ukazivati da žene imaju iste sposobnosti za upravljanje kao i muškarci.

Predsjednik HUP-a Davor Majetić smatra kako više žena na rukovodećim pozicijama pokazuje da se one sve češće odlučuju biti poduzetnice, a to može pridonijeti većoj konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close