Istražitelj nesreće: Znate li što bi se dogodilo da je letjelica pala na zgradu?

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2022. u 14:34
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća pri hrvatskoj Agenciji za istraživanje nesreća, Danko Petrin, rekao je Jutarnjem listu u petak da je njegov odjel izišao na očevid nedugo nakon što je pristigla dojava o padu letjelice u Zagrebu.

No, ubrzo su prekinuli očevid jer je bilo očito kako se radi o vojnoj letjelici, što nije u nadležnosti ove Agencije koja se bavi istragama nesreća u civilnom zrakoplovstvu.

Prepričao nam je što je zatekao na mjestu događaja. “Radilo se o vrlo snažnom udaru letjelice u zemlju. Samo jedan dio virio je iz tla, ostatak je bio duboko ukopan. Krhotine su bile razasute u perimetru od najmanje stotinu metara. Također, dvjestotinjak metara dalje pronađena su dva padobrana”, rekao je Petrin za Jutarnji list.

Ističe da se još uvijek ne zna o kojem se tipu letjelice radi, no ako su točne pretpostavke da se radi o izviđačkom dronu Tu-141, jasna je svrha pronađenih padobrana.

“Riječ je o dronu koji polijeće pomoću lansera. Nema stajni trap, ne slijeće na pistu, tako da može sletjeti samo uporabom padobrana”, objasnio je hrvatski stručnjak.

Ističe da je osnovna funkcija ove letjelice izviđanje, zbog čega mu nije jasno što se dogodilo.

“Današnje bespilotne letjelice suvremene su i uvijek su u kontaktu s bazom. No, ovdje je riječ o zastarjelom modelu koji je kreiran još u Sovjetskom savezu 1970. Bilo je slučajeva da se taj tip letjelica znao oteti kontroli. Pretpostavljam da je i ovdje riječ o takvom slučaju, jer takve letjelice nisu projektili koje se uputi kao oružje, već im je cilj da se vrate u bazu kako bi dostavile prikupljene podatke. Uostalom, nejasno je što bi točno mogla snimiti u noćnim uvjetima. Očito je da se radilo o pogrešci u programiranju leta ili da se letjelica otela kontroli, no to tek treba utvrditi istragom”, objasnio je.

S obzirom na to da se radi o vojnoj letjelici, Agencija više nije nadležna te Petrin pretpostavlja da će daljnju sigurnosnu istragu preuzeti vojne službe. Ističe da se radi o letjelici koja teži više od šest tona, te da su veće materijalne štete i civilne žrtve samo srećom izbjegnute.

“Dron je padao okomito, punom svojom težinom. Da se zabio u neku stambenu zgradu, sigurno bi probio bar nekoliko katova, ako ne i do podruma. Može se reći da smo dobro prošli”, kaže stručnjak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mislim da nismo dobro prošli. Jadni smo uz takve sustave obrane gdje se samo primaju masne plaće a nitko ništa ne radi, jer nemamo stručnjaka. Svugdje su na mjestima popularno nazvani uhljebi. Negdje uhljebi mogu raditi ali ne i gdje su odgovornosti velike. Ovdje treba smijeniti sve od glavnog stožera do ministra. Barem desetak odgovornih u lancu.

New Report

Close