Zaposlenici su dobili novu slobodu: Poslodavci sve više nude novu opciju u razdoblju smanjenog obujma posla

Autor: Radmila Kovačević/VL , 14. ožujak 2022. u 07:03
Nije isto raditi stalno u istom uredu ili uz bazen, pod maslinom ili s pogledom na more, poručuje direktor TZ Istre Denis Ivošević/M. Begović/PIXSELL

Istra već spremna uvesti ‘workation’- rad s turističke destinacije.

Prednosti modernih tehnologija, koje su u pandemiji izbile u prvi plan, potpuno su promijenile koncept rada i učinile ga fleksibilnijim.

Zaposlenici su dobili novu slobodu, a poslodavci se uvjerili da ih za uspješne radne procese nije nužno fizički nadzirati. Rad na daljinu ekspresno se i široko ukorijenio. Sve to dalo je zamah – “workationu”!

Prvi rezultati odlični
Trend koji se stidljivo počeo nazirati još prije korone ima i definiciju odmora tijekom kojeg je znatna količina vremena posvećena poslu. Workation je brzo stekao poklonike među zaposlenima, ali i poslodavcima, koji u nastojanju da smanje režijske troškove potiču rad na daljinu.

Nebitno je li to od kuće ili s turističke destinacije, a zagovornici ističu i zelenu dimenziju jer se smanjuje zagađenje okoliša zbog odlazaka na posao autom ili avionskih putovanja na drugi kraj svijeta. Workation se razlikuje od starijeg i poznatijeg trenda digitalnih nomada koji putuju svijetom, na pojedinoj lokaciji su nekoliko mjeseci, ne moraju imati bazu u nekoj zemlji, a na prijenosnom računalu odrađuju puno radno vrijeme i to je njihov životni stil.

Za razliku od “nomadskog rada”, tijekom workationa može biti i manje obveza tijekom dana (ako ga zaposlenik, recimo, koristi kada je u tvrtki obujam posla manji ili sl.), a razdoblje je ograničeno na nekoliko dana ili tjedana.

Za ovim su trendom lani posegnuli u Googleu, kad su zaposlenima, neovisno o godišnjem odmoru, ponudili i četiri tjedna workationa. Povratni rezultati bili su iznenađujuće dobri! A da motiv putovanja ne mora biti samo privatne ili samo poslovne prirode, zaključili su i na svjetskoj burzi turizma, berlinskom ITB-u, prošli tjedan održanom online.

Turistički profesionalci, kako se čuje, polažu dosta nade u workation tržišnu nišu, jer ima potencijala za putovanja tijekom cijele godine.

Taj model rada nije primjenjiv uvijek, svugdje i za sve i nema samo prednosti nego i mane. S jedne strane utvrdilo se da je osoba oslobođena obveze dolaska u ured tijekom workouta i kućanskih poslova te drugih ometača nerijetko kreativnija i produktivnija.

No tijekom rada na daljinu prijeti opasnost da se zamagli granica između privatnog i poslovnog, što manje organiziranima može biti problem. Prednosti pretežu. Neki poslodavci workation nude kao benefit računajući da će uštedjeti na izdacima za održavanje motivacije i zadržavanje radne snage.

Uz workation često ide i staycation – odmor i putovanje u regiji u kojoj se i živi. Time se izbjegava stres organizacije i pakiranja za daleka putovanja, a zbog promjene svakodnevice razbija se monotonija. Turistički domaćini navijaju za workation.

‘Jak internet i ponuda za sva doba’
Većina je i spremna, a važno je imati snažan internet i uvjete da se gost na određeno vrijeme može povući u mir i tišinu. “Otkako su tehnologije omogućile da na mobitele primamo e-mailove i druge obavijesti, plaćamo račune, pretražujemo internet, mnogima je teško na odmoru prekinuti sve veze s poslom.

Nije to formalan workation, nego klasičan, na kojem se neko vrijeme čovjek posveti poslu. I to nije rijetkost. Pogotovo za ljude na menadžerskim pozicijama, koji si ne mogu priuštiti da dulje budu isključeni. Mnogi su prošli specijalne edukacije na kojima su naučili kako upravljati vremenom i vještinama a da ne izgube na privatnom životu.

Veselimo se i formalnim workation gostima, workation može biti od 1. siječnja do 31. prosinca. Imamo jak internet i ponudu za sva godišnja doba, a naše okruženje može potaknuti samo još veću kreativnost. Nije isto raditi stalno u istom uredu ili uz bazen, pod maslinom, s pogledom na more ili na vinograd”, kaže direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Komentirajte prvi

New Report

Close