Istekao moratorij, Tehnika platila prvu predstečajnu ratu

Autor: Suzana Varošanec , 04. srpanj 2023. u 14:45
Tehnika je još uvijek u očekivanju zainteresiranog strateškog partnera/T. MILETIć/PIXSELL

Poček na plaćanje vjerovnicima obuhvaćao je protekle dvije godine od pravomoćnosti nagodbe.

Zagrebačka Tehnika, građevinska kompanija u restrukturiranju sukladno predstečajnom sporazumu, u trećoj godini od pravomoćnosti u knjizi poslova bilježi ugovorenih 25 gradilišta, dok je u operativnoj funkciji njih već više od dvadesetak.

Kako nam je potvrdio predsjednik Uprave Tehnike Bojan Horvačić, na 22 gradilišta izvode radove pa je ta 75-godišnja kompanija u fazi stabilizacije poslovanja. Trenutno pretežu javni projekti pa su naročito angažirani na obnovi, samostalno i u zajednicama izvođača.

Nakon prve faze konsolidacije poslovanja, još uvijek u očekivanju zainteresiranog strateškog partnera s kojim su u tijeku finalni razgovori, objavom Tehnika potvrđuje da je izašla iz razdoblja moratorija na plaćanje predstečajnih obveza.

Poček na plaćanje vjerovnicima obuhvaćao je protekle dvije godine od pravomoćnosti nagodbe. S njegovim istekom, ovih su dana po dospijeću uredno isplatili vjerovnicima prvu od ukupno 24 jednake kvartalne rate, u iznosu nešto više od 200 tisuća eura.

200

tisuća eura platila je građevinska kompanija vjerovnicima

Do kraja godine dospijevaju još dvije rate i te obveze Uprava Tehnike predvidjela je u budžetu za 2023., potvrdio je Horvačić. Tehnika zapošljava oko 320 radnika, a još oko petinu stranih radnika ima preko agencijskog najma.

Zbog rastućeg opsega poslova u tijeku su nova zapošljavanja. Kronični nedostatak građevinske operative jedan je od najvećih problema u obnovi, ali se predviđa da će zbog toga trpjeti i projekti privatnih investitora.

“Na prste jedne ruke se mogu nabrojati najveće operative, a unatoč dinamičnom uvozu stranih radnika još uvijek je osjetni manjak ljudi u odnosu na potrebe. Tu je i dalje problem kvalitete stranih radnika i mislim da će se tek uspostavljanjem direktnih kanala uvoza taj problem adekvatnije riješiti.

Vidjet ćemo što slijedi kod privatnih investicija budući da je zasad većina izvođača angažirana na javnim projektima, poglavito u obnovi. Privatne investicije bi mogle kaskati u predstojećem razdoblju i veliko je pitanje koja je operativa sa strane tvrtki dovoljno jaka da zadovolji rastuću potražnju”, kaže.

Kad je riječ o tenderima sa strane privatnih investitora, navodi da su najzastupljeniji u sektorima turizma i logistike, dok od stranih radnika ističe Uzbekistance kao kvalitetne.

Tehnika je s Kamgradom i Ingradom aktivna na obnovi zagrebačkog Građevinskog fakulteta, zgrada policije u Petrinjskoj i u Baurovoj koje obnavljaju sa samoborskom
tvrtkom Mar, dok radove na centru Vinko Bek samostalno izvode. Obnova HGZ-a je pred završetkom. U završnoj fazi je silos petrol-koks u Urinju za Inu.

Komentirajte prvi

New Report

Close