Ispunili obećanje veledrogerijama

Autor: Marija Crnjak , 19. prosinac 2019. u 15:22
Foto: DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Ide uplata još 300 mil. kuna za lijekove.

Vlada je u srijedu donijela Odluku o isplati iznosa od 97,6 milijuna kuna iz rebalansa proračuna za podmirivanje dugova za lijekove bolnicama čoji je osnivač država.

Također, jučer je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donijelo odluku o isplati dodatnih 200 milijuna kuna za lijekove. Vlada je time ispunila svoje obećanje dano veledrogerijama u rujnu.

“Dogovor je bio da nam se do kraja godine isplati iznos od 500 milijuna kuna, od čega nam je u rujnu isplaćeno 200 milijuna, i vjerujem da će se realizirati i ostatak temeljem navedenih odluka. S obzirom na ukupan dospjeli dug od oko 3 milijarde kuna, ovo je minimum koji smo uspjeli dogovoriti s Vladom. Hvala im na tome što su ispunili obećanja, no odmah se moramo primiti posla da se riješi i ostatak duga, te spriječi gomilanje novog”, ustvrdio je za Poslovni dnevnik u srijedu Ivan Klobučar iz Koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca.

Kako stoji u Vladinoj odluci, Ministarstvo zdravstva će bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država doznačiti sredstva za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, uzimajući pritom u obzir kriterije dospjelosti obveza, postojećeg limita, učinkovitosti rada te korekciji računa. Novac se mora iskoristiti isključivo za podmirivanje navedenih dugova.

Bolničke zdravstvene ustanove kojima je osnivač Republika Hrvatska obvezne su u roku od sedam dana od dana doznake sredstava od strane Ministarstva zdravstva pisanim putem Ministarstvu zdravstva dostaviti izvješće o utrošku sredstava s pripadajućim dokazima iz kojih je vidljivo da su sredstva utrošena pravodobno i namjenski.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Btw… kako je sa kamatama na te zakasnjele uplate? Jel veledrogerije zaracunavaju kamate na placanje izvan roka?

New Report

Close