Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Ispred nas je neizvjesno razdoblje, ali vjerujemo u svoju sposobnost prilagodbe

Odlučili smo da, umjesto naših potrošača, na sebe preuzmemo najveći dio udara poskupljenja.
Neven Vranković
15. prosinac 2022. u 22:00
Neven Vranković/PD

Nakon dvije godine koje su obilježili pandemija i fokus na zdravstvene izazove, očekivano je stigao i posljedični val ekonomske krize, kojoj su vjetar u leđa dala ratna previranja na Istoku Europe i globalne geopolitičke tenzije.

Našu novu realnost odlikuju značajna poskupljenja sirovina, pakirnog materijala, energenata i usluga, koja su imala očekivano negativan utjecaj na našu profitabilnost.​ Rezultat je to svjesne odluke da, umjesto naših potrošača koji su već pod udarom inflacije, na sebe preuzmemo najveći dio udara poskupljenja.

Odlični prodajni rezultati koje smo ostvarili ove iznimno izazovne godine svjedoče o ispravnosti takve odluke, koju je naš potrošač prepoznao. Uspjeli smo, usprkos inflatornim pritiscima, u 2022. zabilježiti rast svih poslovnih i distribucijskih područja, odnosno prodaje i vlastitih i principalskih brendova. Nastavili smo s ulaganjem u razvoj poslovanja, tehnologiju i ljude. U idućoj godini očekujemo da će se nastaviti izazovi uzrokovani problemima u dobavnim lancima, rastom kamatnih stopa, inflacijom te globalnom neizvjesnošću.

No, čak i procjene Europske komisije o kretanju inflacije indiciraju da će inflacija u Hrvatskoj biti ispod prosjeka Europske unije. Prvu polovicu 2023. obilježit će ulazak Hrvatske u eurozonu što će od nas, ali i ostalih kompanija u industriji, iziskivati dodatnu prilagodbu.

Stoga očekujemo da će tek s drugom polovicom godine doći priželjkivana stabilizacija gospodarstva. U neizvjesnosti koju donosi budućnost, sigurnost crpimo iz pouzdanja u vlastite kapacitete za prilagodbu. U Atlanticu ćemo znati pravovremeno reagirati i održati kontinuitet poslovanja.

New Report

Close