Isporuke Mađarskoj moći će se udvostručiti, Sloveniji i 5 puta više plina

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2024. u 14:00
Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacroa/K. Š. Fabac/PIXSELL

Za četiri nova plinovoda bespovratnih 553,08 mil. eura.

Projektom “Jačanje plinske infrastrukture” do sredine 2026. u Hrvatskoj će se izgraditi četiri plinovoda, čime će se značajno povećati kapaciteti transporta prirodnog plina iz LNG terminala na Krku, istaknuto je na potpisivanju ugovora za financiranje tog projekta.

Ugovor su potpisali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i tvrtka Plinacro kojoj se, temeljem dodatka NPOO-a 2021.-2026., dodjeljuje 533,08 milijuna eura.

Predviđena je izgradnja četiri plinovoda: Zlobin – Bosiljevo, plinovoda Bosiljevo – Sisak, zatim Kozarac – Sisak te Zabok – Lučko, kojima će se plin s LNG terminala na Krku transportirati prema Sloveniji, Mađarskoj i drugim zemljama JI Europe.

Svi u oba smjera
“Svi plinovodi imat će mogućnost protoka plina u oba smjera te će biti uključeni u sustav nadzora i upravljanja plinskom transportnom mrežom društva Plinacro”, istaknuto je na potpisivanju u MINGOR-u.

Ministar gospodarstva Damir Habijan podsjetio je da je u kolovozu 2022. donesena i odluka o proširenju kapaciteta LNG terminala na otoku Krku, s postojećih 2,9 milijardi na 6,1 milijardu kubičnih metara prirodnog plina godišnje, kao i o izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo.

Projekt se financira iz NPOO-a u okviru plana REpowerEU, a predsjednik Uprave Plinacroa Ivica Arar istaknuo je: “Ovo veliko ulaganje, zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je osigurala Vlada, neće utjecati na povećanje tarife za transport plina”.

Kratki i zahtjevni rokovi
Kao benefite projekta, uz povećanje kapaciteta, naveo je i smanjenje ovisnosti o ruskom plinu te veću sigurnost opskrbe Hrvatske i susjednih zemalja.

Plinacro za Sloveniju godišnje može transportirati 260 milijuna kubika plina, a izgradnjom plinovoda to će porasti na 1,5 milijardi. Kad je riječ o Mađarskoj, s trenutačnih 1,7 milijardi kubika plina to će porasti na 3,4 milijarde kubika, istaknuo je Arar, navevši i da ukupna dužina četiri plinovoda doseže 220 kilometara.

Arar vjeruje da će Plinacro uspjeti ispoštovati “izuzetno kratke i zahtjevne rokove” za dovršetak izgradnje, do polovice 2026. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close