Ispod EU prosjeka po potrošnji voća i povrća

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 01. travanj 2019. u 22:00
Dvaput dnevno voće jede 27% ljudi u EU/Sandra Šimunović/PIXSELL

Kada je riječ o voću, u Hrvatskoj ga svakodnevno jede 46 posto ispitanika, a iza nas su Rumunjska, Mađarska, Litva, Bugarska i Latvija.

Tijekom 2017. godine jedna od četiri osobe (27 posto) u EU jela je voće najmanje dvaput dnevno, pokazalo je istraživanje o potrošnji stanovništva Europske unije (EU). 

Sljedećih 37 posto Europljana jelo je voće jednom dnevno, dok je preostalih 36 posto jelo voće ili rjeđe ili ga uopće nije jelo tijekom tjedna. U usporedbi s potrošnjom voća, nešto manji udio (23 posto) stanovništva EU je jelo povrće najmanje dvaput dnevno, a nešto veći udio (40 posto) jelo je povrće jednom dnevno.  Podaci iz Eurostatovog istraživanja za Hrvatsku pokazuju da su stanovnici Hrvatske ispod europskog prosjeka te se u potrošnji voća nalaze pri dnu ljestvica, a slično je i kod potrošnje povrća. 

Kada je riječ o voću, u Hrvatskoj ga svakodnevno jede 46 posto ispitanika, a iza nas su po potrošnji Rumunjska, Mađarska, Litva, Bugarska i Latvija. Potrošnja povrća u Hrvatskoj je nešto bolja, pa je prema ovom istraživanju 54 posto Hrvata konzumiralo povrće svaki dan. I u ovom dijelu smo ispod prosjeka EU ( 64 posto svih stanovnika jede povrće svaki dan).

Od Hrvatske su po potrošnji povrća "gore" Slovačka, Malta, Bugarska, Litva, Latvija, Rumunjska i Mađarska. Među zemljama članicama EU-a, dnevni unos voća najčešći je u Italiji (čak 85 posto stanovništva) i u Portugalu (81 posto).  Nasuprot tome, u tri države članice EU-a manje od 40% stanovništva dnevno je jelo voće, a riječ je o Latviji (35%), Bugarskoj i Litvi (obje 37%).

Kada je riječ o potrošnji povrća u državama članicama, Irska i Belgija imale su najveći udio stanovništva koje je jelo povrće barem jednom dnevno (obje države 84%).  Dok je u većini država članica između 50 i 80 posto stanovništva izjavilo da svakodnevno jedu povrće, u pet je država taj ke udio bio ispod 50 posto i to u Mađarskoj (30 posto), Rumunjskoj (41 posto), Latviji (44 posto) ), Litvi i Bugarskoj (obje 45 posto).

Komentirajte prvi

New Report

Close